• Marianne Lindh tror och hoppas att det blir en härlig dag. Foto: Tommy Pettersson

Konst och kultur mitt i stan

Nu på lördag är det dags för det årliga evenemanget Gatuliv i de centrala delarna av Linköping. Dagen då innerstaden fylls av liv och rörelse och biltrafiken delvis stängs av.

Lördagen den 17 september kommer att gå i konstens tecken. Inne på framför allt Storgatan, men även vissa andra ställen, arrangeras Gatuliv där närproducerad konst, kultur och handel står till allmänhetens förfogande. Bakom arrangemanget står kommunen i samverkan med Visit Linköping och City samverkan AB. Det är tredje året som Gatuliv arrangeras i Linköping.

– Det är ett fantastiskt roligt evenemang och kul att så många aktörer samverkar, säger Linköpings citys VD Marianne Lindh.

Parking day

Längs med utvalda stadsutvecklingsstråk kommer trafiken för bilar helt att stängas av under dagen. De vill därmed visa på vad man kan göra på gatorna när bilarna inte finns där, därmed blir konceptet Parking day en del av Gatuliv. Parking day innebär att parkeringsrutor längs med Storgatan fylls av mindre parkytor och man ska kunna känna kopplingen till den hållbara stadsutvecklingen. Gröna mattor, blommor och möblemang ska fylla parkeringsrutorna.

– Man ska kunna visualisera hur det kan se ut i framtiden. Nu är det inte säkert att det blir bilfritt just på Storgatan men vi vill visa hur centrumet kan se ut utan bilar, säger Marianne Lindh.

Aktiviteter

För övrigt händer det en hel del annat också. Bland annat cykelkorgsloppis, dans-flashmob, blåsorkesterspelning och hållbarhetslajv.

Flera butiker runt Storgatan flyttar också ut på gatan under dagen för att skapa ännu mer liv.