• Erika Wessbo och Lydia Halldorf är två av tre ägare till Babettes kafferi, en mötesplats för Linköpings kulturliv. Foto: Fanny Miles
  • Lydia Halldorf känner stort engagemang för konsten. För henne själv är det bakkonst som står i fokus. Foto: Fanny Miles

Konst till kaffet

Med ingång från en liten bakgata och granne med en kyrksal håller Babettes kafferi ett stadigt tag om Linköpings kulturliv. Här finns inte bara gott kaffe och hembakade kakor utan även ett levande kulturliv. – Visionen har ända från start varit att samla mat, fika och olika konstformer. Ordet mötesplats är något uttjatat men det är ändå ett passande ord för vad Babettes ska vara, säger Lydia Halldorf, en av ägarna till Babettes kafferi.

Tillsammans med Erika Wessbo och Christina Eveborn öppnade de upp fiket år 2011. Känslan över att skapa en kreativ plats för linköpingsbor var enig.

– Det finns så många arenor för så kallad finkultur men få för den inte lika väletablerade. Samtidigt finns det så många kreativa människor som bubblar men som inte riktigt når fram. Jag tror att Linköping är på väg att förändras men fortfarande behövs det fler platser för kultur och kreativitet, säger Lydia Halldorf.

Babettes kulturförening

För drygt ett år sedan drog Babettes igång en egen kulturförening. I dag har den cirka tio medlemmar med olika idéer om vad som ska lyftas. Tillsammans hjälps de åt att ge plats åt kreativiteten. Litteratursalonger, konserter och gallerikonst har under åren varit flitiga besökare på Babettes.

– Vi har alltid försökt få in alla former av konst utifrån de förutsättningar vi har. Mycket händer spontant genom att någon kommer med ett förslag som låter bra om till exempel en spelning. Vi slänger ut en snabb fråga till artisten och vips är det igång. Till exempel Bob Hansson. Han brukade komma hit och fika när han var i stan så vid ett tillfälle frågade vi om han kunde tänka sig att komma till en av våra Litteratursalonger och han svarade ja direkt, berättar Lydia Halldorf.

Konserter och gallerikonst

Christian Kjellvander och Nicolai Dunger har även de besökt Babettes med sin musik och i höst hoppas Lydia Halldorf att de kan arrangera en poesiafton.

– Vi håller det gärna till lokala förmågor även om vi ibland plockar in större akter. I höst har vi en stand-up kväll inplanerad i samarbete med Lkpg Haha och i vårt galleri plockar vi ofta in lokala konstnärer till exempel, berättar hon.

Hemtrevlig atmosfär

Babettes bjuder in med varm hand. Det är som att fika i någons vardagsrum. Kaffet doftar nybryggt och på den runda disken står Lydias, Erikas och Christinas hemmagjorda bakverk och frestar.

– Jag gillar platser med en själ. Det ska finnas en tanke bakom. Något mänskligt och kreativt. För oss är bakandet en del av konsten. Det är därför det passar så bra ihop.