• Mellan den 30 november och den 5 januari kan man se kommunens konstinköp på Passagen. Foto: Patrik Ekström
  • Olle Schmidt har hängt utställningen och Lars - Ove Östensson har köpt in konsten. Foto: Patrik Ekström
  • Olle Schmidt är själv konstnär men denna gång har han inte med nåt verk på utställningen. Foto: Patrik Ekström
  • Lars - Ove Östensson tror att man kanske i framtiden köper in något mindre antal konstverk men då i större format. ´Foto: Patrik Ekström
  • ”Makten och härligheten” av Christina Wassberg. Foto: Patrik Ekström
  • Det är på Passagen det händer. Foto: Patrik Ekström

Konstbuffé på Passagen

En av de utställningar som brukar vara mest uppskattade under utställningsåret på kommunens konsthall Passagen är den där kommunen redovisar årets inköp. Just nu kan man se hela 79 verk signerade av till största delen Östgötakonstnärer.

Varje år köper Linköpings kommun in konst av främst konstnärer från länet. Konsthallschefen Lars – Ove Östensson med hjälp av två politiker gjort ett urval som nu visas på Passagen. Efter att tavlorna hängt på Passagens väggar är det meningen att de ska pryda väggarna på någon kommunal institution.

Inte provocerande

– Det göra att man kanske inte kan ta den mest samhällskritiska eller uppseendeväckande konsten, samtidigt som man självklart vill att verket ska ha något att säga, berättar Lars – Ove Östensson och får medhåll av utställningsteknikern och konstnären Olle Schmidt. 300 000 kronor har man till sitt förfogande och det har genererat i hela 79 stycken konstverk av båda erfarna och lite mera nykläckta konstnärer från, främst Östergötland. Välkända namn som Stina Opitz och Lars Hoffsten blandas med Hanna Stanleysdotter Nilson och några ytterligare elever vid Lunnevads folkhögskolans bild och formutbildning.

Stötta konsten

– Det här är självklart ett sätt att stötta länets konstnärer. Det ska man ha med i bakhuvudet, det är inte lätt att överleva som konstnär, berättar Olle Schmidt och säger i samma mening att ska man jobba halvtid så måste man sälja för ungefär 30 000 kronor varje månad. Tuffa villkor med andra ord. Men att vandra runt bland alla dessa konstverk skänker både glädje och förundran. Det finns verkligt många bra konstnärer i länet och det är väldigt roligt att man varje år presterar ett urval av dem på Passagen.