• Konstchefen summerar året och berättar om nästa. Foto: Dennis Petersson

Konsten att välja 2016

Varje år anordnar Passagen sammanlagt sex utställningar. Just nu visas årets sista utställning "Konsten att välja", och konsthallschefen Lars-Ove Östensson summerade ett kontrastrikt konstår och delar med sig av höjdpunkterna.

Hur har 2016 varit rent konstmässigt?

– Jag tycker vi har haft ett spännande och intressant utställningsår. Vi har ställt ut väldigt många konstnärer i par i år, som har varit  olika och skiljt sig från varandra. Året började med Joakim Ojanen och tecknaren Jeff Olsson som bröt väldigt mycket mot varandra.

Abstrakta färgenergier

- I somras fortsatte vi med två kvinnliga konstnärer, Ylva Ceder som målar väldigt föreställande målningar med vardagsmotiv och Margareta Petré som målar helt abstrakt, så kallade färgenergier. Efter det var det Peter Öhrnell och Björn Stampes, som också är väldigt olika men lika. Det gemensamma man har kunnat se hos de här kontrastrika konstnärerna som vi visat, är att det finns likheter fast de skiljer sig från varandra. Vi har även haft separatutställningar, bland annat med Martin Tebus.

Berätta lite om årets "Konsten att välja"?

– Vi har avslutat konståret med den här utställningen i många år nu och det blir lite mer som en salongsutställning. Det är väldigt många olika typer av uttryck som blandas, men jag tycker våra tekniker brukar få till en snygg mix.

Precis som tidigare är utställningen öppen för allmänheten och all konst kommunen köpt in under året visas upp för besökarna, anställda inom kommunen kan komma med önskemål om vilka verk de vill ha till sin arbetsplats.

Jämn fördelning

– Vi köper in ett antal konstverk per år och håller utkik hos de lokala gallerierna och konstnärerna, ofta handlar vi från våra egna utställningar om möjligheten finns. Det är en blandning av olika konstformer; måleri, grafik och teckningar - lite av varje. Samtidigt försöker vi hålla en balans mellan det lokala och nationella, en mix av manliga och kvinnliga konstnärer. Könsfördelningen är något som vi hela tiden har med oss i våra tankar.

Vilken var årets populäraste utställning?

– Årets stora utställning och publiksuccé var Lillevi Hultman. Det var jätteskoj att visa en retrospektiv, tillbakablickande utställning med hennes verk från 70-talet och framåt.

Vad är du är lite extra stolt över?

– Jag är lika stolt över alla utställningar, men Lillevis utställning var väldigt framgångsrik och drog mycket publik. Det var många som var här och tittade och den fick väldigt mycket lovord. Det kändes bra att göra en stor utställning med Lillevi som har gjort sig förtjänt av det, det tycker jag var jätteroligt.

Vilken konstnär inleder 2017?

– Niklas Malmström från Boxholm är först ut.Han har specialiserat sig i att gjuta skulpturer i plast och jobbar mycket åt andra konstnärer.Vanligtvis ställer han inte ut själv, men nu ska han äntligen göra det.

– Det speciella med utställningen är att han kostnadsfritt kommer skänka bort alla sina verk från utställningen som ett statement. Detta för att skapa en diskussion kring konstpriserna där det inte verkar finnas några gränser. Vad är konsten egentligen värd? Hur kommer reaktionerna bli? Det ska bli jätteintressant.

 

Utställningar 2017:

19/1 - 1/3 Niclas Malmström

11/3 Kulturfabriken

23/3 - 10/5 Ur samlingarna

18/5 - 9/8 Stefan Uhlinder och Helen Billgren

17/8 - 27/9 Richard Johansson och Mette Björnberg

5/10 - 15/11 Björn Svensk

23/11 - 10/1 Konsten att välja