• Museichefen Helena Persson framför ett av sina favoritverk i den permanenta utställningen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Konstnären Mikael Lundberg bär alltid med sig sin digitalkamera. I Hem Längtan bidrar han med bilder av hem på New Yorks gator. Foto: Kajsa Nilsson
  • Landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell och kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist höll stämningsfulla tal om konstmuseets betydelse för regionen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Stig och Marianne Söderberg var nyfikna på konstmuseets nyheter. Foto: Kajsa Nilsson
  • Claudia Lindén har skrivit en avhandling om Ellen Key och den 22 oktober kommer hon och föreläser. På besöket på konstmuseet vid invigningen hade hon med sig sönerna Tage och Tyko Ruin. Foto: Kajsa Nilsson
  • Intendenten Helena Scragg berättade om Hem Längtan för alla som ville lyssna. Foto: Kajsa Nilsson
  • I samband med att museet höll stängt gjorde man om hängningen för de permanenta verken. Foto: Kajsa Nilsson

Konstmuseet återinvigt

Efter fyra och en halv månad är Norrköpings Konstmuseum åter öppet för besökare. Under våren har omfattande säkerhetsarbete utförts och vid återinvigningen den 6 juni var det vernissage för nya utställningen om hemlängtan.

Drygt 2 000 personer tog sig till konstmuseet under invigningsdagen och slog rekord i antal besökare. Det antalet personer brukar annars bara komma på Kulturnatten, och då har museet öppet i tolv timmar jämfört med invigningsdagens fyra.

Med högtidliga tal av museichefen Helena Persson, kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist och landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell invigdes museet och intendenten Helena Scragg berättade för besökarna om utställningen Hem Längtan som upptar gallerierna på entréplan. Utställningen visar olika bilder av hemmet och innehåller många gestaltningsformer. Bland konstnärerna i utställningen finns Mikael Lundberg som alltid bär med sig en digitalkamera. I Hem Längtan har han med fotografier av hem på New Yorks gator, han kallar verket Platser.

– USA är världens rikaste land men det finns ändå så mycket tiggare. Nu har tiggare även börjat komma till Sverige och folk blir rädda när de vill ha pengar. Ju rikare desto snålare, säger konstnären och försäkrar att han numera alltid skänker pengar om han går förbi en tiggare, det har blivit ett statement.

Blivit hem

Bilderna i Platser är tagna 1996 och 1997 och visar just platser som blivit hem. En del är röriga och andra organiserade. Under en trappa, rätt på gatan eller på en lastkaj. Totalt har han fotograferat 150 hem.

– Jag har inte sökt upp tiggarna utan i stället fotograferat när jag varit ute och promenerat. På bilderna syns bara själva hemmen, jag tycker inte att det är moraliskt riktigt att fotografera tiggare, säger han. Under åren har han visat bilderna på utställning på flera ställen, bland annat i konsthallen Passagen i Linköping.

Ny hängning

Under de fyra och en halv månader som konstmuseet höll stängt har flera delar byggts om i lokalen. Bland annat har dörrar bytts ut och butiken vid entrén har fått ett lyft. Rent estetiskt är största förändringen att den permanenta utställningen med konstverk har fått ny hängning.

– Tidigare har vi haft verken hängda enligt teman men nu är det kronologisk ordning, förklarar museichefen Helena Persson och visar runt i lokalen på övervåningen.

Nu hänger konstnärer från samma tidsperiod tillsammans och Helena Persson hoppas att man som besökare ser övergångarna.

– Vi vill att man ska känna att man byter rum. Det behövdes hursomhelst göras någonting och jag tycker att det var bra att passa på nu, säger hon och tipsar att man som besökare lånar eller köper ett exemplar av museets bok om verken, Följeslagaren, att ha med på upptäcktsfärd i utställningen.