• Martin Tebus ställer ut på Passagen. Foto: Fanny Miles
  • Hillteckningar, inspirerade av Gustav Doré. Foto: Fanny Miles
  • Är det Midgård vi ser? Foto: Fanny Miles

Konstnärer enligt Tebus

Martin Tebus skapar en relation till historien genom dess konstnärer. I sin utställning After på Passagens konsthall presenterar han 15 olika stilar från sitt yrkesverksamma liv som konstnär.

Martin Tebus talar gärna och mycket om varifrån han hämtar sin inspiration. Varje verk som sitter upphängt i den ljusa konsthallen har sin grund i en annan konstnärs arbete.

– Jag har en respekt för yrket och traditionen hos konstnärer. Jag uppfinner inte hjulet på nytt utan tänker mer att jag konstruerar ny konst med en egen själ fast efter en förlaga, säger han.

Renässans och modernt

Teckningar inspirerade av Leonardo Da Vinci, Färg på canvas efter Rodtjenko och ritningar på London efter Gustav Doré.

– Jag fångades av honom tidigt, av hans teckningar på London. När jag bodde där själv ville jag återskapa verken fast i nutid. Det såg inte riktigt ut som på hans tid dock, säger Martin Tebus och skrattar medan han visar sina Hillteckningar.

Historisk återblick

Längst in i konsthallen sitter landskapsmålningarna med motiv från en liten by i Norge. Här fann Martin Tebus detaljrika målningar från en konstnär som levde på 1800-talet. Efter vissa efterforskningar fann Martin platsen där konstnären stått och målat.

– Det är en del som har hänt med landskapet på 150 år. Den exakta plats han stod och målade på fanns till exempel inte kvar. Det är intressant att se hur landskapet har skiftat genom åren, berättar han.

Identitet

Utställningen After kan vid en första anblick tyckas rörig med alla dess stilar. Snabbt förstår man dock att den röda tråden är identitet. Martin Tebus försöker inte efterlikna någon. Han använder inspirationen till att återskapa, fast med den egna personligheten som håller i penseln. Varje verk har en berättelse.

– Det kan tyckas enkelt när man ser på verken men jag använder mig alltid av en berättelse när jag skapar, säger konstnären. After öppnade i lördags och sitter uppe fram till och med den 8 maj.