Konstnärliga namn på nya gator

Platsen framför huvudbiblioteket får namnet Tomas Tranströmers plats. Tranströmer bodde och arbetade i Linköping mellan 1960 - 1966 på Roxtunaanstalten och den världsberömda, Nobelprisade poeten hedras nu med ett torg i staden där han har arbetat.
Det är byggnämnden som har tagit beslut om ett namn på torget och namn på fyra nya lokalgator i Övre Vasastaden. Förslaget har behandlats tidigare av namnberedningskommittén. Förslagen på gatunamn hade lämnats av Botryggs styrelseordförande Michael Cocozza efter samverkan med konstintendent Stefan Hammenbeck på Östergötlands museum.

Kända konstnärer

Gatorna i Övre Vasastaden får namn efter konstnärer som verkade under 1900-talet, samtliga med anknytning till Linköping.

De fyra gatorna får heta Thorells gata, Krouthéns gata, Erdtmans gata och Idun Lovéns gata. Samtliga är namn på bortgångna konstnärer.Temat för de fyra gatorna är konstnärer med anknytning till Linköping.

Idun Lovén föddes i Växjö och växte upp i Linköping och på 1930-talet studerade hon målning för Linköpingskonstnären Leoo Verde. Från 1958 till 1988 drev hon Konstskolan Idun Lovén där hon var både lärare och rektor. Skolan är fortfarande verksam och fungerar som en plantskola till konsthögskolor i hela Norden. Gata nummer två är Erdtmans gata har fått sitt namn efter konstnär Elias Erdtman, som föddes i Linköping 1863 och dog i Stockholm 1945.

Mest kände

Krouthéns gata är förstås uppkallad efter Johan Krouthén, en av Linköpings mest namnkunniga konstnärer och han var till stor del verksam i Linköping. Krouthén är att betrakta som en av de första friluftsmålarna i Sverige och har målat porträtt och soliga trädgårdsscener med blomstrande fruktträd.

Den fjärde gatan, Thorells gata, har fått sitt namn efter Pär Thorell, född 12 september 1923 i Linköping, död 1969. Thorell var en målare, tecknare och grafiker som skapade levande bilder från stadsmiljön. Pär var Östgöta Konstförenings stipendiat 1946–1948 och 1951.

– Det är på sin plats att Johan Krouthén nu får en gata uppkallad efter sig. Människan lämnar alltför få avtryck i stadens namngivande av gator, det är för mycket av djur, blommor och natur. Vi behöver fler minnen om de personer som verkat i staden under olika tidsperioder, säger Michael Cocozza och fortsätter.

– Att konsten tar stor plats i Övre Vasastaden kommer inte bara märkas på gatunamnen. I området kommer det även att finnas gott om offentlig utsmyckning, bland annat i form av mosaik på fasadvägg, glasmålningar, skulpturer och trapphuskonst.