• Lynette Gumban och Mary Grace Svensson - konstduon som vill visa att alla kan. Foto: Fanny Miles
  • Målning av Lynette Gumban.
  • Målning av Mary Grace Svensson.

Konstnärsduo för sprakande färg

Uttrycksfullt och suggestivt. Lynette Gumban och Mary Grace Svenssons konst hyllar hela färgpaletten och uppmuntrar fantasin.

Den 14 maj öppnar de sin utställning på föreningen NBV. Konst har inte alltid varit närvarande i konstduons liv. Tvärtom. Mary Grace Svensson började måla för drygt två år sedan och upptäckte att hon hade talang för konstformen.

– Jag var deprimerad och testade på att måla. Det blev min terapi, berättar hon. Lynette Gumban nickar och inflikar:

– Det var samma för mig. Min kusin gick bort och Mary rekommenderade mig att börja måla. Hon sa att jag skulle blanda de färger jag gillar och sen kasta de på duken. Sedan började jag forma bilden och det som dök upp var ett gråtande ansikte, säger Lynette Gumban.

Experimentera med färg

Båda två gillar färg, form, fantasi.

– I våra målningar används ofta skrikande färger, menar Mary Grace Svensson och berättar att hon gillar att experimentera med andra vätskor än vatten när hon blandar färgerna.

– Cola, yoghurt, mjölk och juice med socker. Mycket socker ska det vara för då kan färgerna bli alldeles sprakande, säger hon.

Lynette, som bara har målat ett år, föredrar ännu vatten.

– Jag gillar det naturliga med vatten, säger hon.

Peppa till kreativitet

De vill inspirera och visa på att det aldrig är för sent att vara kreativ.

– Att uppmuntra andra till att göra något man vill och längtat efter. Genom utställningen vill vi visa att alla är kapabla att göra konst, för det finns inom oss. Det är budskapet i utställningen och minst lika viktigt som konstnärskapet, säger hon.

Konstcafé i framtiden

Lynette Gumban och Mary Grace Svensson har kommit varandra närmare genom måleriet. Tillsammans har de nu bildat Epic – en konstduo med de båda.

– Vi är inne på konst på ett lättsamt sätt men vi är inga nördar. Vi hoppas på att kunna utveckla vår tanke med Epic och ha fler utställningar i framtiden. Kanske till och med öppna ett konstcafé, säger Lynette Gumban och kikar på sin kollega. Men först väntar vernissage den 14 maj. Utställningen kommer att hänga uppe till och med den 21 maj.