• Sverige nya fäktningshopp: Wilma Johansson, Nora Borsodi, Cecilia Lehrman och Olivia Karlsson. Foto: Stefan Hedström
  • Olivia Karlsson går till attack mot Wilma Johansson. Foto: Stefan Hedström
  • Ordförande Charlotte Lundgren. Foto: Stefan Hedström

Kontaktsport med stil

Fäktning i Linköping

1970 bildades Linköpings fäktklubb. Efter lokalbyte för sju år sedan, har man nu en ljus och fin fäktsal där medlemmarna ständigt ökar. Och likaså antalet medaljer som klubben samlar på sig.

Klubben har hela 100 medlemmar varav cirka 70 är killar. Åldersspridningen spänner ända från sexåringar till dryga sextio år. Så det är verkligen en sport för alla.

– Alla är välkomna att fäkta, vare sig man bara ser det som motion, till de som vill tävla. För några år sedan var fäktningen på nedgång, vilket berodde på att många regementen lades ner som hade fäktträning. Men nu ökar det mer än någonsin igen, så anmäl er i tid för att få plats hos oss, manar ordförande Charlotte Lundgren och fortsätter, vi är också väldigt stolta över vår fäkttränare Calin Harbu som är heltidsanställd hos oss.

Gentlemän och gentlekvinnor

I modern fäktsport använder man sig av tre typer av discipliner och vapen. Florett, värja och sabel. I Linköpings fäktklubb använder sig av florett och värja.

Klubben och fäktsporten i stort använder sig av elektrisk stötmarkering i vapnet som sedan visar upp på en poängtavla.

– För varje godkänd stöt får man en poäng. I regel går en match till fem poäng om tiden tillåter. Sedan är det inte bara fäktningen, utan om man inte följer fäktningsordningen som till exempel att inte hälsa på sin motståndare, så blir man utvisad. Likaså om man anses för brutal eller maskar, så kan man få varningar, berättar Charlotte Lundgren.

Damer på framfart

– Något som är kul är att tjejerna har väldigt skickliga och bra förebilder. Just nu går damlandslaget mycket bättre än herrarna, säger Charlotte Lundgren.

Fyra av klubbens tjejer som väntar på att få fäktas, berättar varmt om sin sport.

– Det är en snabb och spännande sport, där man verkligen måste ha hjärnan med, säger veteranerna Cecilia Lehrman, Nora Borsodi och Wilma Johansson och fortsätter, vi tre kommer sedan att tävla i SM i Karlskrona.

– Jag får vänta, eftersom jag bara har tränat i knappt ett år, avslutar Olivia Karlsson.