• Curt Karlsson är ordförande för PRO i Östergötland. Foto: Tommy Pettersson

Kontantupproret fortsätter

När PRO nyligen höll årsmöte i  i Missionskyrkan togs, bland annat,  ett upprop om bankernas bristande kontanthantering upp.

Frågan om, framförallt bankernas, kontanthantering har upprört många människor och organisationer. Nu går PRO Östergötland vidare och kritiserar de flesta aktörerna på marknaden. Undantagna i Östergötland är Sparbankerna i Kinda-Ydre, Vadstena, Valdemarsvik och Åtvidaberg som man anser fortfarande hanterar kontanter på ett bra sätt vilket underlättar väldigt mycket för föreningar och boende i dessa orter.

Kontant är viktigt

Kontanter är fortfarande ett viktigt och nödvändigt betalmedel för väldigt många människor och nu går kontantavvecklingen väldigt fort, samtidigt som vi får nya sedlar och mynt.

– Det kan förefalla aningen dumt eller kortsiktigt att man nu byter sedlar och mynt när bankerna inte ens vill ha dem, säger Curt Karlsson som är ordförande för PRO Östergötland och fortsätter.

Kritiska

– Vi är starkt kritiska till att bankerna numera inte vill hantera kontanter då våra medlemmar fortfarande är stora användare av just sedlar och mynt. Därför skickar vi nu det här uppropet och jag kan väl tycka att det vore småsint om de inte tog åt sig av vår kritik, menar Curt Karlsson vidare.

– Vi menar att bankerna måste ta ansvar för hanteringen av kontanter. Det ska vara lätt för enskilda och för föreningar att få tag i kontanter och det ska vara lätt att bli av med kontanter som kommit in vid olika arrangemang som PRO föreningarna anordnat.

Välbesökt årsmöte

Bankkontoren blir allt färre och de som hanterar kontanter blir ännu färre och samtidigt minskar också antal bankomater. PRO tycker att äldre människors, föreningslivets och glesbygdens problem verkar vara lika viktiga att lösa som att bankerna kan behålla och ytterligare öka sina redan stora vinster.

– Vi i PRO hade förhoppningar om att Betaltjänstutredningen som nyligen lämnade ett delbetänkande skulle ha bidrag till lösningar för en bättre och mer tillgänglig kontanthantering. Men våra förhoppningar kom på skam. Visserligen konstaterar utredningen att avvecklingen av kontanter medför problem för vissa grupper och i vissa begränsade geografiska områden men menar att de lagstiftningsåtgärder som skulle kunna komma i fråga för att lösa dessa problem inte står i proportion till problemens omfattning. Till årsmötet hade drygt 160 PROare från hela Östergötland anslutit. Årsmötet gästades av Bengt Kronblad från, Riksorganisationens styrelse. Ordförande för årsmötet var Torbjörn Holmqvist, regionråd och ordförande i Regionens Pensionärsråd.