Köp svenskt!

Vi konsumenter har den stora makten. Varje gång vi väljer en vara i butiken gör vi skillnad. Parametrarna att ta hänsyn till är många, men det absolut viktigaste att ta hänsyn till är en sak, köp svenska mejeriprodukter!

Då ställer ni er säkert frågan varför? Jag skulle kunna ta den långa historian om att jag är uppväxt på en mjölkgård i södra Kinda och på ett personligt plan vet att alla dessa rubriker om rekordlåga mjölkpriser inte bara är ett evigt klagande, utan faktiskt något vi bör ta på allra största allvar, men jag väljer att ta en annan väg.

När vi går runt där i livsmedelsbutikerna, bland mat från världens alla hörn, är det många faktorer att ta hänsyn till för den som vill vara medveten. Är det Fairtrade, ekologiskt eller närproducerat, hur tjock är plånboken just den här månaden? Allt detta är givetvis, på olika sätt, oerhört viktigt att tänka på, men man kan inte göra allt. Ska jag ge ett råd för att underlätta säger jag så här: "prioritera svenska mejeriprodukter".

Det är mjölkproduktionen som håller ekorrhjulet i rullning och utan den skulle en redan låg självförsörjningsgrad bli ännu lägre. Den svenska köttproduktionen, som inte på långa vägar täcker de makalösa mängder som vi svenskar äter, är beroende av kalvar från mjölkgårdarna som i sin tur även bidrar till grödor och öppna landskap. Ska det överhuvudtaget finnas några svenska varor kvar är det vid osten, grädden och mjölken vi konsumenter får börja.