• Anki Jönsson vid vattenspegeln i uteträdgården. Foto: Lars-Göran Bexell
  • Anki Jönsson i solrummet. Foto: Lars-Göran Bexell

Kopparsvanen - en kooperativ hyresrättsförening

Nyligen hölls öppet hus på Kopparsvanens äldreboende i Åtvidaberg. Det är Åtvidabergs modernaste äldreboende med 40 lägenheter i den nybyggda delen, Etapp 1 och i den nu färdigrenoverade delen, Etapp 2 är det 33 lägenheter.

– Det var runt tusen besökare när vi hade öppet hus, säger områdeschef Anki Jönsson.

Kopparsvanen är en kooperativ hyresrättsförening som bildats av Åtvidabergs kommun tillsammans med Riksbyggen. Föreningen äger i dag samtliga fastigheter där kommunen bedriver särskilt boende och föreningen ägs av sina medlemmar som är de boende, kommunen och Riksbyggen. Föreningen hyr ut samtliga fastigheter till kommunen som i sin tur tecknar hyresavtal med den som har fått ett biståndsbeslut på särskilt boende. Riksbyggen ansvarar för drift och skötsel av fastigheterna på uppdrag av föreningen.

– I stort sett samtliga boenden är medlemmar i föreningen och avgiften är en hundralapp, säger Anki Jönsson. 

Hyran för en lägenhet på 35 kvadratmeter ligger på 6 200 kronor per månad.

– Personalen har varit mycket engagerad i till- och ombyggnaden av äldreboendet. Närmast väntar etapp 3, vilket vi har skjutit på lite då vi diskuterar om det ska bygga helt nytt eller om vi ska bygga om vårdcentralens lokaler efter nästa sommar, då vårdcentralen flyttar ner till centrum, säger Anki Jönsson och fortsätter:

– Kopparsvanen är den största satsningen någonsin som Åtvidabergs kommun har gjort. Det är ett mycket modernt boende.

Och att det är ett modernt boende råder ingen tvekan om när Anki visar runt i lokalerna.

Till samtliga toaletter och duschutrymmen är det skjutdörrar. Både toalett och handfat är höj- och sänkbara.

Samtliga rum är utrustade med takliftar. det finns både kaffe och godisautomat. Med ett ekonomisk bidrag på 300 000 kronor från Åtvidabergs sparbank har ett solrum byggts. Här kan man njuta av sol, sandstrand, fågelkvitter och havsbrus.

– Vi har även satsat väldigt mycket på utemiljön med bland annat vattenspeglar med belysning och odlingslådor. Här kan de boende promenera och känna en frihet,, säger Anki Jönsson.

Sedan tidigare har kommunen politiker tagit beslut om att mat ska lagas på varje enhet.

– Köken är speciellt anpassade så att de äldre ska kunna vara med vid matlagningen, säger Anki Jönsson.