• Hanna Rydman sadlar om och startar egen körverksamhet i höst. Joyvoice sjunger upp i början av september. Foto: Fanny Miles

Kör för näktergal och bräkare

Körsång så det står härliga till blir det i höst när Hanna Rydman fattar taktpinnen och dirigerar sina körsångare i Joyvoice genom årstiden.

Arbetet på medborgarskolan har hon lämnat och satsar nu allt på att bli egen företagare med körverksamhet som främsta sysselsättning. 

– Jag har aldrig haft ambitionen att vara egen företagare men jag vill så gärna jobba som sångcoach och körledare, så det fick bli den vägen ändå, säger hon.

Kör utan begränsningar

Intresset för körsång kom då Hanna var med i Team Hoffsten under körslaget.

– Jag har aldrig varit en körtjej egentligen men under körslaget förändrades min bild på körsång. Det måste inte vara korrekt och klassiskt utan det kan också vara både ösigt och svängigt, utvecklar hon.

Kör för alla

Tre körer blir det som startar i september. En barnkör för 9-12 åringar, en stor kör som passar vem som helst som gillar att sjunga och en mindre mer avancerad kör. Rock, pop och soul sätter prägeln och inga noter används.

– Jag har bokat Cupolen för den stora körens övningar för att så många som möjligt ska få plats. Jag tänker inte säga nej till någon, poängterar hon. Hanna tänker stort. Och hon ser att intresset för körsång ökar. Tanken att Joyvoice startar i fler städer är inte främmande.

– Det finns nog en lust hos många att börja sjunga. Den vanligaste kommentaren jag hört är att folk säger att de sjöng som unga och att de önskar att de vågade ta tag i det igen. Alla behöver en push och jag hoppas jag kan locka de som vill till min kör, säger den nyblivna entreprenören.

Att andas musik

Musiken har följt och format Hanna. Den har funnits där sedan barndomen och kommer gå längs med henne genom livet. När frågan om vad musik betyder för henne, sjunker axlarna ner och hon svarar enkelt;

– Musik är hela mitt liv. Det är det som jag tycker är kul. Att använda musiken för att stärka andra är fantastiskt.

Engagemang som sprider sig

Peppen är hög hos körledaren, likaså är hennes förmåga att uppmuntra. Det är få som kommer undan med att vela.

– Jag tror jag är bra på att inspirera och att engagera. I musikvärlden idag, läggs det stort fokus på att alltid ha ett kritiskt öga men jag lyfter hellre fram det positiva och framförallt ge råd till hur man kan utvecklas, säger hon.

Finns platser kvar

Företaget är nystartat, musiken arrad och snart är det i full gång. Anmäla sig till körerna går att göra ända fram till start. Vill man börja i den mindre avancerade kören bör man anmäla sig till audition i mitten av augusti. Anmälningarna görs på Joyvoice hemsida.