• Kvartetten bakom välgörenhetskonserten. Från vänster Emma Lifvergren, Erika Björklund, Mikaela Ringdahl och Emilie Sydmark. Foto: Dennis Petersson
  • Den akademiska damkören Linnea vill uppmärksamma den internationella kvinnodagen och lyfta fram starka kvinnor. Foto: Dennis Petersson

Kören tar ton för kvinnojourerna

"Starka kvinnor hamnar ofta i utsatta situationer". När den akademiska damkören Linnea arrangerar välgörenhetskonserten Ett Knippe Kvinnokamp är det för att stötta Linköpings tjej- och kvinnojourer, ett initiativ som blandar nytta med nöje.

För snart 20 år sedan, när Linköpings Studentsångare firade två decennier, skapades den akademiska damkören Linnea, då som en jubileumspresent. Genom åren har dessa haft en storebror-lillasyster-relation, men numera ser de varandra som jämlikar, och båda står på egna ben med engagemang på varsitt håll.

– Vi är givetvis jättestolta över vår historia, men samtidigt försöker vi knyta vår egen identitet och på det viset utvecklas ytterligare. Det gör vi genom att driva olika projekt som är till förmån för tjejer och kvinnor i vårt samhälle, och däribland välgörenhetskonserten "Ett Knippe Kvinnokamp", berättar konsertkejsarinnan Mikaela Ringdahl.

Körer på besök

För tre år sedan arrangerades välgörenhetskonserten för allra första gången, då samlade kören in 6 500 kronor och resultatet blev en succé. Den 8 mars, passande på den internationella kvinnodagen, är det dags igen. Då intar Linneas körmedlemmar Kårallen på Linköpings Universitet tillsammans med damkören LiHtösen och ungdomskören Maria från Johannelund. Dessutom får de besök av två talare.

– I år är det sociologen Nina Nikku och vår egen dirigent Merete Ellegaard som står för talen, dessutom får vi besök av tjej- och kvinnojourerna, Beata och Ellinor, vilka vi också skänker de insamlade pengarna till, så årets konsert känns väldigt spännande, säger projektledaren Erika Björklund.

Lyfta kvinnor

Konserten är inte bara ett tillfälle att samla in pengar, utan även lyfta fram kvinnliga kompositörer och deras fantastiska verk. Elfrida Andrée, Susanna Lindmark och Mia Makaroff är bara några kvinnor som kommer att tolkas under årets konsert.

– Det främsta målet med arrangemanget är att uppmärksamma den starka kvinnan och att starka kvinnor ofta hamnar i utsatta situationer. För att hjälpa dem skänker vi pengarna till just dessa jourer som gör ett enormt jobb för alla kvinnor som hamnar i förtryckta situationer, avslutar arrangörerna.