• Still goin strong. Kjell Lönnå lever körsång. Foto: Pressbild

Körikonen Kjell Lönnå sjunger ut

Få personer är så folkkära körlegenden Kjell Lönnå. Nu kommer han och hans kammarkör till Linköping och Ryttargårdskyrkan för en konsert den 18 mars.

Hej Kjell, får man kalla dig legend?

– Jo, det går bra. Jag har ju synts en del i tv genom åren och haft mina körprogram och konserter som varit uppskattade. Så någon form av avtryck har man nog gjort. Mina program var väldigt populära på sin tid och det har alltid funnits program där det sjungits mycket körmusik. Egon Kärrman, Eric Ericson och många fler har synts i tv:n. Att man har den här typen av musik är lite unikt för Sverige, jag vet bara ett likande körsångsprogram som gått på tv i USA.

Vad är det ni ska göra i Ryttargårdskyrkan?

– Vi ska ha en konsert med lite blandade sånger tillsammans med min kör Sundsvalls kammarkör. Vi är nog landets mest flitiga kammarkör när det kommer till att turnera. Jag leder själv tre körer fast jag nu fyllt 80 år och det blir i runda tal drygt 40 konserter varje år. Körsång är mitt liv, skulle man kunna säga. Dock var det länge sedan vi var i Linköping. Vi kommer ju från Sundsvall och det är sällan vi kommer söder om Stockholm men nu ska det äntligen bli av att vi kommer till Linköping.

Varför är det så bra att sjunga i kör?

– Det finns forskning som säger att det är väldigt bra för både kropp och själ. Sedan träffar man mycket olika människor som man kanske aldrig skulle umgås med eller arbeta ihop med. Det är nog unikt.

Är vi ett sjungande folk?

– Visst är vi det. Körsång är Sveriges största folkrörelse efter idrottsrörelsen och vi har dessutom långt rotade traditioner från folkrörelserna, främst då kanske frikyrkan som på sin tid var lite av vad den kommunala musikskolan är idag.

 

Kjell i korthet:

Född i Smedjebacken 1936. Hans far var pingstpastor och vid 17 års ålder bilade Kjell sin första kör. På 1980-talet gjorde han programmet "Sången är din" i SVT. 1965 startade han Sundsvalls kammarkör. 2013 kom hans självbiografi ut. Den heter såklart "Sången är din". Han har fått ett stort antal priser och utmärkelser, bland annat, årets tv-personlighet 1986.