• Dennis Lundqvist, verksamhetschef på Korpen i Linköping, testar en cykel i salen där man utövar spinning, zumba och mycket annat. Foto: Leif Larsson
  • Här pågår det innebandy i Collegium. I höst kommer ny form av innebandy hos Korpen där man spelar tre mot tre och utan målvakt. Foto: Leif Larsson

Korpen erbjuder nyheter och bredd

Korpen i Linköping erbjuder en mängd aktiviteter till sina 13 000 medlemmar. Men föreningen vilar inte på lagrarna utan kommer med nyheter hela tiden. Som exempelvis lunch-rundpingis och innebandy tre mot tre.

– Vi försöker ligga rätt i tiden och hitta på nya saker. Vi lyssnar på vad medlemmarna vill ha och olika verksamheter kommer att minska eller öka beroende på vad folk efterfrågar, förklarar Dennis Lundqvist, verksamhetschef hos Korpen Linköping sedan 1,5 år tillbaka.

Korpen är en gigantisk förening där nästan var tionde person i Linköpings kommun är medlem. De kan välja på omkring 20 olika aktiviteter. Allt från innebandy och gympa till tipspromenader.

Förr förknippades Korpen ofta med korpfotboll. Numera är föreningen betydligt bredare än så. Och nya idéer poppar ständigt upp. Allt för att passa in på dagens medlemmar. I våras försökte man dra i gång lunch-rundpingis för tvåmannalag.

– Tyvärr marknadsförde vi det den 1 april och många trodde det var på skoj. Vi försöker i höst igen.

Ny slags innebandy

En annan nymodighet är innebandy med tre spelare i varje lag. Efter årsskiftet hoppas man att seriespel drar i gång.

– I den vanliga korpinnebandyn behövs en trupp på 15 man som kan vara svårt att få ihop. Tre spelare är betydligt lättare att hitta, klargör Dennis.

En annan fördel är att planerna blir mindre vilket passar de med knackig ork som däremot gillar att lira. Dessutom ska man spela utan målvakt, vilket ofta är svårt att hitta till innebandylaget.

– Det blir inte heller spel varje vecka utan vi har tänkt oss sammandrag varannan eller var tredje vecka. Man kan också att välja när man vill spela på dygnet, konstaterar verksamhetschefen.

Korpen har många imponerande siffror att visa upp. Som att man arrangerar 2 000 matcher varje år i sporter som innebandy, fotboll, bowling, bangolf, rinkbandy och volleyboll. De hyrda 4 000 kvadratmeterna yta i Collegium hyr man i sin tur ut i 18 500 timmar per år till 55-60 abonnenter som kan vara idrottsklubbar, företag och friskvårdsaktörer. I Collegium finns fyra innebandyplaner, fullt utrustat gym, sal för spinning, zumba och bodypump och andra lokaler. I en utövas det ganska nya easyline.

– Det är en skonsam form av styrketräning med maskiner som drivs med tryckluft. Ju mer man tar i desto tyngre är det. Alla kan träna det här.

En annan relativt ny aktivitet är futsal, alltså innefotboll, som detta år kör med en fulltecknad serie. Man har också testat korpfotboll på konstgräs.

Bostadsnära träning

Korpen har även fler tentakler ute i samhället. Man bedriver verksamhet på Saab, US och på Klostergatan. På de här anläggningarna finns både gym, det bedrivs gruppträning och mycket annat.

– Vi har också något som vi kallar bostadsnära träning i kommunala gympasalar. I dem har vi 6 000 gruppträningspass om året. Många tycker det är bra att kunna träna nära sitt hem, säger Dennis.

Korpen är således ständigt i gång och betyder mycket för folkhälsan.

– Ja, jättemycket, både fysiskt och mentalt. Att träna är ju förstås bra för kroppen men man träffar även kompisar som kanske annars inte skulle ha gjort om man inte haft en korpmatch att hänga upp det på. Och en del har hållit på med viss träning i så många år att det blivit en del av livet.

Korpen föryngras också ständigt. Omkring 1 800 medlemmar är under 25 år.

– En del gillar en sport men vill bara spela och inte träna som man gör i andra föreningar. Då är vi ett bra alternativ, påpekar Dennis Lundqvist.