• Flera brasilianska sällskap lockas av middag på Bello's, kanske är Miguels kunskaper i portugisiska en anledning. Foto: Kajsa Nilsson
  • Miguel ägde tidigare Sangria, nu driver han sin egna restaurang Bello's. Foto: Kajsa Nilsson
  • I vinskåpet finns många sorter att välja bland. Foto: Kajsa Nilsson
  • Restaurangen har 54 sittplatser. Foto: Kajsa Nilsson

Kosmopoliten landade i Linköping

Miguel Bello har rötter i Portugal men i hans restaurang serveras franska rätter och vin från Frankrike, Portugal och Italien. Han slår ett slag för kvalitet, både i mat och i service. Sedan 1997 har han varit etablerad restaurangägare i Linköping.

Det var faktiskt redan i 19-årsåldern som han startade sin första restaurang hemma i Portugal. Då riktade han in sig på snabbmatens huvudrätt, hamburgare. En rätt som har fått följa med till nuvarande restaurangen i Linköping, fast i lite exklusivare tappning. Nu serveras den hemgjorda burgaren tillsammans med prästost, sidfläsk och sötpotatispommes. Menyn andas fine dining och Miguels egen favorit är lammytterfilé med pistagenötter och chévrecrème. Utöver det serveras anklever och andra franska delikatesser.

Flyttade med kärleken

Det var kärleken som förde honom till Sverige. Efter många år som kringresande i USA och Kanada och som servitör på lyxkryssningar i Karibien och Monaco tog han beslutet att varva ner när frun väntade deras första son. De valde att flytta till hennes hemland Sverige och sedan dess är de kvar. Nu har de tre barn, två söner och en dotter.

Ägde Sangria

Miguel startade sin karriär i Linköping med spansk-portugisiska restaurangen Sangria på Gamla Tanneforsvägen, restaurangen flyttade senare in till city och Platensgatan där den ligger i dag. 2006 sålde han Sangria och öppnade Bello's, trots att han nyligen vunnit pris som Årets Nybyggare för sitt arbete med att öka omsättningen på Sangria.

Brasilianskt besök

I den franskinspirerat inredda restaurangen Bello's finns plats för 54 sittande gäster och inte sällan bokas lokalen av slutna sällskap.

– Vi har bland annat haft flera brasilianska sällskap här. Det är roligt för då får jag chans att prata portugisiska med dem, säger Miguel och ler.

Svenskar och vin

Strax innanför dörren står ett välfyllt skåp med röda kvalitetsviner och bredvid radar de vita flaskorna upp sig. Trots att det billiga bag in box-vinet spridit sig till stugorna anser Miguel att svenskarna kan vin.

– Ja, jag tycker allt att svenskar är duktiga på vin. De vet vad de vill ha och blir bara mer och mer pålästa, påpekar han och berättar att han tidigare har arrangerat temakvällar där champagneexperten Rickard Juhlin hållit föredrag. Förhoppningsvis ska det bli fler liknande kvällar framöver.