• Drygt 1500 besökare dök upp för att se Kosläppet på Halshöga.
  • Henrik Carlsson och Andreas Gustafsson har drivit Halshöga sedan 2009.
  • I söndags var det återigen dags för Kosläpp på Halshöga. 200 kor och deras kalvar släpptes ut på bete.

Kossor på bete vid Halshöga

Kor och kalvar vallades ut på bete och det till toner av country och tusentals besökare. Det var traditionellt kosläpp på Halshöga i söndags.
Gården är belägen bland Tinnerös eklandskap och drivs sedan 2009 av kusinerna Henrik Carlsson och Andreas Gustafsson som håller nötköttsproduktionen ekologisk.
Kosläpp för allmänheten har varit en årlig och återkommande aktivitet länge.
– Drygt 1500 besökare kom idag. Jag tror att vi räknade bilarna till cirka 350 stycken men vissa år har vi haft runt 500 bilar här, berättar Henrik Carlsson.
300 glada kossor
Picnicfiltarna täckte gröngräset då solen och plusgraderna gästade förmiddagen. Kossorna hälsade på besökarna med ett råm innan den stora hagen lockade. Henrik Carlsson och Andreas Gustafsson har hand om minst 300 djur där 200 av de betar på Tinnerös marker. 100 av kossorna och kalvarna fraktas, efter kosläppet, till en hage utanför Linköping där de får spendera vår och sommar.
– Vår verksamhet är kravcertifierad rakt igenom och det som är speciellt med kosläppet här är att även kalvarna släpps ut. Det brukar ungarna som kommer tycka om, säger Andreas Gustafsson.
Cyklar, bilar, gång och sprint
Halshöga ligger blott tio minuter från stadskärnan och trots att man kan urskönja Lambohovsbygget så är den lantliga idyllen mer än påtaglig. Grusvägar, dyngdoft och oändlig grönska. Besökarna hade använt sig av alla möjliga slags färdmedel för att ta sig till kosläppet. Cyklar och bilar tog upp parkeringen men vissa hade även valt promenad som främsta färdsätt.
– Det är många barnfamiljer som kommer. Jag tror att många uppskattar att komma ut på landet och träffa djur, säger Henrik Carlsson. Han har på sig en tröja, dagen till ära, med Kosläppet tryckt över bröstet. De fanns till försäljning för den som ville minnas dagen ytterligare. De flesta verkade dock nöjda med den enkla vårdagens bjudning.