• Under parollen ”Mat som inte är åksjuk” tillhandahåller Jakob Andersson både spannmål och kött. Foto: Patrik Ekström
  • Ulf Lundell trivs bäst i öppna landskap. Det gör länets bönder också. Foto: Patrik Ekström

Köttbonde domare i Årets Kock

Årets kock är något av det mest prestigefyllda man kan bli om man är en matlagare av klass. Nästan lite fint är det att sitta i juryn. I år kommer kött och spannmålsbonden Jakob Andersson från Motala att döma under semifinalen.

Jakob Andersson ligger just och skruvar med en krånglande skördetröska när vi ska pratas vid om något mera basalt så som mat och hur han hamnade i juryn till Årets Kock men samtalet utvecklar sig till att mera bli ett upprop för närproducerad och bra mat från länets jordbruk.

Sjökumla gård

– Lantbrukarnas Riksförbund, populärt förkortat LRF, är medarrangör till ”Årets Kock” och då brukar man ta in någon från våra led som producerar livsmedel. I år föll valet på mig, en kött och spannmålsbonde från Sjökumla Gård utanför Motala, berättar Jakob Andersson och tar en paus från meckandet med skördetröskan.

– Jag tror man valde mig för att jag vet ganska mycket om att producera kött och hur man hanterar råvaran. Vi säljer inte våra produkter på stormarknader utan vi skippar mellanledet och går direkt till konsument. Om folk bara blir medvetna om vilka fantastiskt fina råvaror det finns bara man tar en tur ut på landet och någon lokal odlare så skulle det nog kunna se lite annorlunda ut på matborden, fortsätter Jakob Andersson som säljer sitt kött på Grepstads gårdsbutik ett stenkast från tätorten Motala.

Lokal mat på borden

På Sjökulma Gård kommer djurfodret i första hand från de egna odlingarna och både kossorna och kalvarna har möjlighet att beta fritt under den varma årstiden. En bra och säkert sätt att hålla reda på vad boskapen får i sig.

- På ett sätt får tycker jag att vart råvaran är producerad är viktigare än vad det smakar om jag verkligen ska hårddra mitt resonemang men om du frågar mig vilken maträtt jag gillar bäst så är det självklart något med nötkött och då blir det en ryggbiff man steker långsamt och med en köttermometer som får gå upp till 58 graders värme. Till detta väljer jag en god och lokal potatissort som man gör klyftpotatis av.

Välkända kockar

 Riktigt gott, säger Jakob Andersson som får sällskap av välkända matlagare som Fredrik Eriksson (årets kock 1987), Karin Fransson (en av landets mest kända kvinnliga kockar), Jonas Dahlbom (årets kock 1996), Magnus Ek från välkända krogen Oaxen, Anders Vendel tvåfaldigt finalist i ”Årets kock”, Håkan Thörnström som har en stjärna i Guide Michelin, Stefano Catenacci (Årets kock 1999) och välkände tv-kockan Markus Aujaley (Årets kock 2004). Semifinalen äger rum den 11 oktober på Konsert och Kongress i Linköping.