• Skolkompisarna gick först i fackeltåget. Foto: Tommy Pettersson
  • Borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt och rektor Charlotta Stjärne var med i Ljungsbromanifestationen. Foto: Tommy Pettersson
  • Fackeltåget måste ha varit ett av de längsta i Linköpings historia. Foto: Tommy Pettersson

Kraftfull manifestation mot våld

Ljungsbro är en liten ort på knappt sjutusen invånare. Ljungsbroborna har av tradition varit stolta över sin ”kommun”. 

För drygt två veckor sedan drabbades orten av ett mycket grovt våldsbrott när en gärningsman besinningslöst slog ihjäl två personer, en tonårspojke och en vuxen kvinna. Tiden efter det meningslösa våldsdådet har präglats av trygghetsskapande åtgärder och flera initiativ från det så kallade civilsamhället.

Stark motkraft

Polisen, kyrkan och Ljungsbroskolan satte omedelbart igång resurser för att ge stöd och skapa trygghet i samhället. Socialarbetare, fritidsledare, polisen och Allhelgonakyrkans personal har arbetat hela tiden för att ge stöd till behövande. Facebooksgrupper har uppstått och ett privat initiativ togs för ett tag sedan i syfte att mobilisera lokalbefolkningen mot våldet. Ljungsbroprofilen Anders Rosén fick gehör hos bland andra Närrådet i Ljungsbro för sitt förslag och kontakter knöts för att anordna ett fackeltåg mot våldet.

I lördagskväll gick, inte bara Ljungsbroborna utan också folk från tätorten, man ur huse för att manifestera mot det meningslösa våld som drabbade orten den andre november. I novembermörker och i en ihärdig snålblåst hedrades de två mördade genom att över 4 000 människor gick i fackeltåget ”Ljungsbro mot våld”.

Trygga Ljungsbro

Tåget började vid sjutiden och många människor anslöt hela tiden i tåget när man gick runt en längre sträcka i Ljungsbro. Det långa tåget ringlade sig fram från Värmeverket till Ljungsbroskolans gård.  När man väl var framme vid skolgården fick man höra tal och lyssna på musik.

– Det är väldigt fint att så många har slutit upp i kvällens fackeltåg. Den här samlingen och gemenskapen behöver vi verkligen här ute för att kunna skapa ett bra samhälle och en trygg skola, säger högstadierektor  vid Ljungsbroskolan, Charlotta Stjärne i en kommentar.

Efter mötet bildade några privatpersoner en medborgarförening som man kallar för ”Trygga Ljungsbro”. Föreningen har startat en hemsida och de ska arbeta mot våld, droger och klotter främst genom att bedriva nattvandringar.

Trygga Ljungsbro har ambitionen att skapa ett säkrare och tryggare samhälle. Kontaktpersoner är Anders Rosén, Sebastian Gryvik och för nattvandringen Stefan Rooswall.