• Kraftstationen är fortfarande en imponerade byggnad. Foto: Patrik Ekström
  • Skyddshjälp på. Foto: Patrik Ekström
  • hjulen snurrar med oförminskad kraft efter hundra år. Foto: Patrik Ekström

Kraftstation fyllde hundra år

Odensfors kraftstation fyllde under förra veckan hundra år och hade både födelsedag och invingning samtidigt kan man säga då det aldrig blev någon pampig invigning 1914 på grund av att första världskriget bröt ut. Kraftstationen står för en stor del av Tekniska Verkens vattenkraft.

Odensfors vattenkraftstation började byggas 1912 och stod klar två år senare. Dock kom det första världskriget i mellan en högtidlig invigning och tråkigt nog så har kraftstationen aldrig invigts.

– Vi har flera kraftstationer som passerat hundraårsstrecket, bland annat så är den vid Nykvarn byggd redan 1904, berättar Ola Palmquist som är driftchef för vattenkraften på Tekniska Verken.

Värmer 679 villor

– Den här anläggningen är viktig för oss och den producerar tretton och en halv miljon kilowatt per år. Det motsvarar vad 679 villor som är eluppvärmda förbrukar under ett år. Visst är Odensfors kraftstation till åren kommen men den är fullt funktionsduglig. Visst har vi bytt ut en hel del av tekniken men i grund och botten fungerar turbinerna på samma sätt som de gjorde för hundra år sedan. Men att fortsätta att driva ett kraftverk av den här storleken och åldern är mycket mera lönsamt än att bygga ett nytt. Visst kan det bli lite dyrt och kostsamt när något behöver bytas ut detta är ju teknik som inte finns i lager om man så säger utan det måste självklart specialbeställas, fortsätter Ola Palmquist.

John O Nilsson

Anders Dahlkvist, som kallar sig inventarie, har jobbat i över trettio år på företaget och på kraftstationen, vet att berätta en hel del och han går tillbaka till entreprenören John O Nilssons (1835 – 1938) dagar. Anders Dahlkvist berättade att det var tänkt att invigningen skulle hållas sommaren 1914 men att det kom ett världskrig i mellan och sedan på något konstigt sätt så blev Odensfors kraftstation aldrig invigd. Så gårdens evenemang blev både något av en hundra år sen invigning och ett födelsedagskalas.