• Kökschef Kristoffer Dotta-Hagström och delägaren Mattias Weinhandl är glada och stolta över att ha fått en Kravcertifierad restaurang. Foto: Tommy Pettersson

Kravmärkt vid ån

Restaurangen Stångs magasin kan äntligen titulera sig som helt Kravmärkta efter att certifieringen gick igenom i veckan.

– Det här är något vi siktat på länge. Det är positivt att ställa hårda krav på allt ifrån djurhållning och sociala förhållanden till ekologisk medvetenhet. Vi har alltid jobbat mycket med att få in så mycket ekologiska och närodlade råvaror som möjligt och ändrar menyn efter årstiderna. Kravmärkningen gör vi mest för vår egen och för gästernas skull, säger Mattias Weinhandl som följt sin dröm - i maj 2011 tog han över restaurangen tillsammans med sin farbror Peter.

Stångs magasin är med i White guide och vill vara bäst i Östergötland. Nu i skörde- och jakttider är det mycket svamp och vilt på menyn. Lokalskjutet, till och med.

Folk mer medvetna

– Jag tror att Kravmärkningen är viktig, folk i dag är mer medvetna. Och märkningen genomsyrar hela verksamheten. Det handlar om källsortering, kemikalier och återanvändning. När vi ställer krav på våra leverantörer ger det förstås kringeffekter, konstaterar kökschefen Kristoffer Dotta-Hagström.

Två gånger om året kommer Krav på besök för att försäkra sig om att den eftersträvansvärda märkningen får vara kvar. Det blir förstås en del pappersarbete, och lite klurigare är det nu att hitta varor som håller måtten – speciellt på köttsidan.

– Man får helt enkelt leta lite mer och ställa krav på leverantören, säger Mattias Weinhandl.

Gift i jorden

Duon tror att allt fler Kravrestauranger kommer med tiden, och allt eftersom fler bönder får sina åkrar avgiftade från tidigare skördars konventionella jordbruk. Det brukar ta två år innan kemikalier gått ur jorden.

– Visst vore det kul om vi kunde sätta en trend, men det är som sagt inte därför vi gör det. Men det känns helt klart spännande!, avslutar de.