• I föräldrarutan bjuds föräldrar och barn in till att delta i den kreativa verkstaden. Foto: Fanny Miles
  • Marietta Douglas från Östergötlands museum ser fram emot nya projekt på museet. Foto: Fanny Miles

Kreativitet för de yngsta

Barnens museum på Östergötlands länsmuseum vet vad som gäller för den yngsta befolkningen. Under hösten drar projekt upplevelserum igång och väntas stå färdigt under 2015. –Upplevelserummet riktar sig till barn och ska handla om att lära sig saker. Barn och unga är en prioriterad målgrupp för oss och som museum är det viktigt att ge barn en positiv upplevelse, säger Marietta Douglas, avdelningschef för publika avdelningen på Östergötlands museum.

Dataceum kommer att flytta till ny lokal på museet och ge plats åt blivande upplevelserummet.

–Vi är just i gång med att träffa formgivare men vi har bestämt att rummet ska handla om Östergötland, säger Marietta Douglas.

Kreativa rutan

På Östergötlands museum har man redan en plats avsedd för roliga aktiviteter.

Platsen kallas Rutan och hit kommer bland annat föräldralediga med sina barn för att låta kreativiteten flöda. Penslar, skyddkläder, målarfärg och paljetter.

Föräldralediga och barn

Ateljén är härligt konstnärlig och det är alltid något som händer. I föräldrarutan bjuds både barn och vuxna in till en skapande verkstad.

–Föräldraaktiviteterna växer hela tiden. Det varierar hur många som dyker upp men många tycker det är trevligt att komma hit med sina barn och pyssla och fika, säger Marietta Douglas. En konstnär finns alltid på plats och tillfällena bjuder alltid på olika kreativa aktiviteter. Broderi, stickning och skapande i metall bland annat. Barnens museum håller ett ständigt flöde av uppfinningsrika och påhittiga konstnärliga små lösningar.