• Sophia Marino på Bio Hudklinik använder sig mestadels av dödahavsprodukter som tack vare sina många mineraler har god inverkan på huden. Foto: Julia Kimell
  • Sophia Marino på Bio Hudklinik är en av få i Sverige som slipar huden med mikrokristaller. Hit kommer även långväga gäster. Foto: Julia Kimell
  • Mikrokristallsliparens munstycke har hög precision och Sophia har god överblick över händelseförloppet. Hon ser till att gå lagom djupt ner för bästa resultat. Foto: Julia Kimell

Kristallslipning – en behandling som ger nöjda kunder

Sophia Marino på Bio Hudklinik är diplomerad hudterapeut sedan 32 år tillbaka, och är med sina lika många år i branschen äldst i stan. Hon jobbar bara med biologiska produkter, mestadels från Döda havet. I kombination med kristallslipning behandlas huden på djupet.

De allra flesta har mineralobalans i huden. Saltet som finns i produkterna från Döda havet ökar cirkulationen och desinficerar huden. De innehåller tjugo mineraler och en tredjedel salt.

– Den kombinationen är fantastisk! Vår jord är fattig och vi får sällan i oss tillräckligt med mineraler, säger hon.

De senaste tio åren har svenska återförsäljare av dödahavsprodukter saknats. När den sista lade ner funderade Sophia på detsamma, men det blev ett sådant ramaskri bland hennes kunder att hon började beställa ända från Holland. Direkt från Döda havet går inte; de säljer bara enorma kvantiteter.

Lyckad metod för svår acne

Kristallslipning, eller mikrodermabrasion, behandlar acne, utvidgade porer, pigmentförändringar, ärr och solskadad, slapp eller åldrad hy.

– Jag har letat länge efter en metod som fungerar och blev väldigt glad när jag fick nys om kristallslipningen; den ger verkligen ett fantastiskt resultat! Jag är själv förvånad, och då har jag ändå jobbat i 32 år. Det är härligt att se hur nöjda kunderna blir. Många med stora acneproblem upplever att de får ett nytt liv! Det är den glädjen som driver mig.

Det var nu sju år sedan hon kom i kontakt med metoden för första gången tack vare kontakten med återförsäljaren av dödahavsprodukter i Belgien.

Eftertraktad i Sverige

Sophia är den enda som slipar med kristaller i Östergötland med omnejd, och det är över lag ovanligt i landet. Hon har kunder som pendlar långa vägar för slipbehandlingen. De som är ute efter en uppfräschning av huden behöver någon enstaka behandling men är problemen svårare behöver behandlingarna vara med ungefär en veckas mellanrum i början.

– Ärren kan sitta kvar hela livet om man inte behandlar den. Jag slipar ner yttersta hudlagret, och då ökar genomströmningen.

Maskinen hon använder burrar igång. Det är ett slutet system och munstycket trycker ut mikrokristaller som varsamt slipar huden. Sophia ser till att det blir slipat så mycket som behövs utan att gå för djupt. Efter behandlingen används ett serum från Belgien och en dödahavskräm.

– Man ser resultat ganska tidigt: Huden både ser frisk ut och är också det.

Bra för huden

Metoden passar vem som helst, men har man psoriasis eller eksem är huden för tunn, och slipningen därmed för stark. Då kan man i stället lägga på en fuktgivande mask gjord av dödahavsprodukter.

– Oftast lugnas huden ner på så vis.

Alla kunder får komma på fri konsultation innan, och den tveksamme erbjuds dödahavsprodukter att ta med sig hem för insmörjning varannan dag.

– Den är starkt rengörande och läkande, och lugnar ner talgkörteln till skillnad från vanliga produkter ute på marknaden som bara behandlar konsekvenserna av problemet och snarare lägger locket på. Det här är en hjälp till självhjälp som går på djupet.