• Nu har har hon fyllt 40. Linköpings Posten säger grattis. Foto: Emma Garzon

Kristina Edlund 40 år

En riktig idrottstjej, det är vad hon är, Kristina ”Stina” Edlund med ett förflutet som volleybollspelare i Team Valla. Numera vilar idrotten till förmån för politiken där hon nått toppen i kommunpolitiken. I dagarna fyllde hon 40.

Uppvuxen i Åtvidaberg. Mamma var fritidsledare och pappa polis, politik var viktigt hemma och båda föräldrarna var aktiva i Socialdemokraterna. Men Kristina, eller ”Stina” som hon kallas, valde idrotten och när jag undrar om hon är en sådan där ”idrottstjej” så förnekar hon det inte.

– Jag har nog sysslat med de flesta idrotter men fastande för volleyboll och var länge aktiv i det som då hette Team Valla. Lagsport och föreningsliv är nog det som format mitt sätt att tänka och något jag tagit med mig in i politiken.

Påverka, inte makt

Nu är alltså ”Stina” högsta hönset, kommunstyrelsens ordförande och därmed den politiker med mest makt. Ett ord hon värjer sig för.

– Visst, om man är kommunstyrelsens ordförande så har man makt men jag skulle välja att säga att man har möjlighet att påverka i ganska hög grad och att driva de frågor jag brinner för och det som vi föresatt oss att göra.

Ingen stor sak

Att fylla 40 är ingen stor sak. Det är mer som hon säger, ”det känns inte så mycket konstigare än att vara 39” och så skrattar hon ännu en gång. Hon har nämligen lätt till skratt och hon är bra på att förklara politiska turer, tydlig och rak, skulle man nog kunna säga.

– Jag märker att sedan jag hamnade på den här platsen så är folk medvetna om mig på ett annat sätt. Många kommer fram och pratar, har idéer och förslag. Alla är dock trevliga men ibland får man mail som kanske inte alltid är så roliga att läsa.

London calling

Att resa är en stor passion. Gärna till sol och värme men födelsdagsresan, som görs med familjen och då till London, en stad som hon inte varit i sedan mitten på 90-talet. Hur ser Kristina Edlund på framtiden? Vad gör hon om, låt säga, tio år?

– Jag sitter nog inte på den här stolen då tror jag. Annars handlar mycket av mina tankar framåt om mina barn, att jag ville se dem växa upp, hänga med på deras idrottsträningar. En av mina söner är väldigt duktig på golf och jag funderar på om jag inte ska börja spela igen, avslutar Kristina Edlund, nyblivna 40-årigen.