• Café Mums konditor Josefin Lindqvist visar utställningen, gjord av barn från Syrien. Foto: Fanny Miles
  • Genom organisationen Alkawakibi har teckningarna tagit sig från Syrien till linköping. Foto: Fanny Miles
  • Varje teckning kostar 200 kronor, pengar som bland annat går till återuppbyggnad av skolor i Syrien. Foto: Fanny Miles

Kritstreck från Syrien

På Café Mums på Trädgårdstorget får cafégästerna ta del av barns drömmar, visioner och tankar om kriget i Syrien.

På en vägg hänger tiotalet teckningar gjorda av barn mellan fem till tio år gamla som bor i flyktingläger i Syrien. Teckningarna har gjort en rejäl resa innan de hängdes upp på väggarna i caféets lokaler.

Genom Amnesty

Det är människorättsorganisationen Alkawakibi som samlat ihop bilderna. Genom människorättsadvokaten Rami Hamedo har Amnesty fått dem till sig och vidare Café Mums. Flertalet teckningar har besökt delar av Sverige och visats i bland annat i Halmstad och Göteborg, och nu i Linköping. Samtliga teckningar är till salu.

– Det här är ett ämne vi bryr oss om. Vi har en ensamkommande flykting som jobbar här hos oss, vilket gör att det blir än mer påtagligt, berättar konditor Josefin Lindqvist.

Dröm och verklighet

Teckningarna fick sin plats på väggen för drygt en vecka sedan och kommer att hänga kvar till åtminstone vecka 15.

– Barnen har målat olika motiv. Några har ritat en drömvärld medan andra har illustrerat kriget, berättar Josefin Lindqvist och visar teckningarna.

200 kronor styck

Varje teckning kostar 200 kronor, pengar som går direkt ner i Amnestybössan. Pengarna går sedan till reparation av sönderbombade skolbyggnader i Syrien och inköp av nytt skolmaterial.

– Många av våra gäster är nyfikna på utställningen och vi har redan sålt några av teckningarna, berättar Josefin Lindqvist.