• Orhan Arslan är mån om att gästen ska känna sig som hemma när de besöker hans restaurang. Foto: Julia Kimell
  • Linköping är verkligen hemma för Orhan, som har nära till hemmet i Lambohov. Foto: Julia Kimell
  • Gult och rött som piggar upp. Foto: Julia Kimell

Krögaren har hittat hem

Restaurangfattiga Lambohov har fått en ny restaurang – Orhans krog. Bakom den står krögarprofilen Orhan Arslan som känner sig väl rotad i Linköping efter sina 26 år i staden. Här har han sin familj, sina släktingar och sitt jobb. I och med restaurangen – som dessutom ligger nära hemmet – känner han att han verkligen har funnit rätt.

Det är nu blott en och en halv månad sedan som Orhans krog slog upp sina portar för första gången, och Lambohovsborna var inte sena med att omfamna sin nya kvarterskrog som ligger vägg i vägg med den gamla matbutiken.

– Linköping och Lambohov växer jättemycket, och dessutom åt det här hållet. Jag har sett planritningarna på området och ser verkligen en potential. Behovet av en ny restaurang var enormt. Jag drev matbutik här i fyra år innan detta, den nuvarande restaurangavdelningen var förut lager och fruktavdelning, berättar han.

Orhan började sin yrkesväg som lagerarbetare i Södertälje tills han flyttade efter sina bröder hit till Linköping. Här började han sin matbana på en pizzeria i Johannelund innan han gick över till restaurang Normandie och sedermera nattklubben Ceasar som i dag är Legends. The Royal Arms drev han till och från i 19 år.

– Linköping är verkligen hemma för mig, det finns inget annat. Jag tror inte jag kommer bli sugen på att flytta upp till Stockholm igen. Det är ju här jag har alla mina nära och kära. Jag har varit i min bransch så länge, man kan inte bara sticka och börja om. Sedan tycker jag det är kul att Linköping är en stad på framfart, med it, universitet och stora företag. Då behövs restaurangbranschen för att mätta behoven i en stad i framkant.

Populär mottagning

På denna kvarterskrog hittar man inte bara pizza, kebab och sallader, utan det finns även en kvällsmeny med husmanskost och finare rätter.

Responsen har varit helt fantastiskt under de tre veckor han har haft öppet, och han är mycket laddad på fortsättningen. Han filar som bäst på idéer om musikframträdanden och trubadurer, ska han sjunga själv?

– Nej nej det ska jag inte. Jag har ingen sångröst, skrattar han.

Däremot kan han inta vilken roll i restaurangen som helst. Han har erfarenhet från allt från disk till servering och matlagning. Men allra helst står han i baren och socialiserar med sina gäster.

– Det är så viktigt för mig, att alla ska känna sig välkomna. Till baren har jag mitt speciella band.

Knapp fritid

Därhemma blir det ingen tid över till matlagning. Det är hustrun Maria som till 95 procent lagar familjens mat.

– Jag har ingen fritid, det är väl baksidan av mitt yrkesval. Det här är ett hårt jobb som kräver mycket uppoffringar mot familjen och sena nätter, men jag trivs bra med de folk jag träffar här. Jag är nästan aldrig hemma, men när jag väl är det får familjen all fokus. Förut brukade vi resa bort och semestra ihop men nu får vi nog vänta något år innan det blir av.

Blev kär

Sin fru Maria träffade han här i Linköping. Hon är syster till en tidigare kollega.

– I början var vi lite tveksamma till åldersskillnaden på elva år men kärleken har ingen ålder. Det tog ett tag innan jag vågade ta steget och fråga henne, men det var det bästa jag gjort. Nu har vi fyra fantastiska barn i åldrarna 1-14 år, det är helt underbart!

– De två äldsta vill alltid vara med här och hjälpa till. Helst vill de vara som pappa, men jag försöker få dem att studera i stället. De brukar åka förbi här på väg hem från skolan och vill hjälpa till.

– Förhoppningsvis jobbar jag här under en lång tid framöver, och att det går bra. Jag hoppas jag har det bra ställt med familjen och kan njuta med dem när pensionen närmar sig. Jag känner att det här är det perfekta läget där man kan trivas. Det har redan varit underbara tre veckor, jag hoppas det fortsätter så.

FAKTA Orhan Arslan

Gör: Äger och driver restaurangen Orhans krog i Lambohov.

Född: 1967 i Turkiet.

Ålder: 47 år.

Bor: I Lambohov. Flyttade till Sverige 1981.

Familj: Frun Maria, barnen Sebastian 14 år, Christopher 12 år, Angelina 6 år och Elias 1 år.

Drömresa: Den karibiska delen av världen, och Las Vegas! Det är lite av en dröm, det pratas så mycket om det och jag vill se det med egna ögon.

Intressen: Idrott, främst fotboll och hockey. Hejar på Liverpool, Assyriska, SSK (trots att jag flyttat från Södertälje) och LHC.

Drivkraft: Familjen. Och de jag möter; jag känner mig så uppskattad av alla de fina jag har omkring mig.

Motto: Alla ska känna sig hemma här hos mig.

Favoritplats i Linköping: The Royal Arms, för att det var som ett andra hem.