Krönika 2014-01-22

Motbjudande eller underbar, nu är den i alla fall här med besked – snön! Nästan hela december var snöfritt och endast fönster- och trädgårdsbelysningen förgyllde de långa mörka kvällarna.

Nu går det åt rätt håll – dagarna blir bara längre och lyses dessutom upp av snön. Runt om Linköping går det att åka skidor, till exempel vid golfklubbarna, i Rydskogen och i Vidingsjö. Kolla in kommunens hemsida för att se var ditt närmaste spår är! Själv var jag till Åland i helgen och åkte runt runt på en 1,3 kilometersbana. Samtidigt insåg jag att fri stil är det enda rätta om man vill känna sig snabb som en oljad blixt. Dessutom slipper man den krångliga vallningen.

Skridskoentusiasten kan glädja sig över de många isbanor som nu spolas fram över hela länet. Nu gäller det bara att kylan håller sig kvar till sportlovet vecka åtta. Sök på ”ishallar och isbanor” på kommunens hemsida för att se när allmänheten kan åka på Cloetta Center. På Campus Valla finns en 400 meter lång bana - Isovalen - att åka runt på! Kanske blir det tids nog möjligt att ta sig an sjöarna runt Linköping, men det är inget Linköpings-Posten vågar rekommendera på ett bra tag.

I snöns spår kommer förutom friskt friluftsliv även blixthalka och snöras från tak. Det gäller att se upp i dubbel bemärkelse. Speciellt om man är fastighetsskötare och därmed ansvarar för att taket håller trycket och att det inte rasar ner snö och is på någon annan.

Så håll koll på fötter och tak och njut av vintern! Den må vara lång och kall men det gäller att göra det bästa av den.