Krönika 2014-01-29

För två veckor sedan berättade vi om Linköpings framgångsrika flygaffärer och om flygdagen Aerospace Forum Sverige. Nu flaggas det för en ny storleverans. Schweiz federala råd offentliggjorde så sent som i går att det blir en folkomröstning om Gripen E den 18 maj i år. På linköpingshåll hålls förstås många tummar.

Lyckosamt för Linköping är även befolkningstillväxten. I februari presenteras statistiken för 2013 och redan nu kan man slå fast att länets befolkning ökar rekordartat och att Norrköping och Linköping är drivande i regionens befolkningstillväxt. En babyboom tillsammans med ökad inflyttning samt en växande arbetsinpendling från andra kommuner gör att det ser ljust ut för vår region.

I Linköping blev vi 1 645 personer fler i fjol. En stor del av ökningen står de mottagna flyktingarna för – 234 under årets elva första månader. Trots det ser vi en minskad arbetslöshet bland utrikesfödda och ungdomar - två grupper som historiskt sett haft det svårt. Ungdomar utan jobb var hela 1 700 till antalet för bara ett och ett halvt år sedan – nu går 1 166 utan jobb, en fantastisk förbättring, men än finns insatser att göra.

Nu i vinterkylan kan den resesugna kan se fram emot Resemässan den 8 februari där det utlovas något för alla: sol och bad, sevärdheter och äventyr. Men vyerna kan vidgas även på hemmaplan. I samband med nästa nummer av Linköpings-Posten kommer årets första Blickpunkt ut. Vi gör då nerslag i Vasastaden, Åbylund, Gottfridsberg och Valla. Håll ögonen öppna!