Krönika 2014-02-05

Tre värdefulla ting Alla goda ting är tre. Så även de tre faktorer som tillsammans bidrar till ett ekonomiskt välmående Linköping: kommunens bokslut, Standard and Poor's positiva bedömning av ekonomin samt landstingets goda resultat.

Det preliminära bokslutet för 2013 är här, och även i år gör Linköpings kommun ett starkt ekonomiskt resultat. Det totala överskottet visar preliminärt på 611 miljoner kronor och det finns inget som tyder på att det skulle gå sämre under 2014.

De flesta av kommunens bolag är samlade under bolaget Linköpings Stadshus AB, som också äger samtliga aktier i de åtta dotterbolagen. Kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor's Rating Services gav stadshuset omdömet AA+ som betyder ”stabil utsikt”. Det är det nästhögsta betyget som går att få och innebär att stadshuset har mycket goda finansiella kapaciteter: ett kvitto på att bolaget med bravur uppfyller sitt uppdrag.

Överskott i Landstinget

Landstinget i Östergötland visar också på ett rekordöverskott: 709 miljoner kronor. Bakom den fantastiska siffran ligger sjukförsäkringspremier och positiva utvecklingar på den finansiella marknaden.

Som linköpingsbo kan man vara nöjd med hur överskottspengarna investeras. Överskottet återinvesteras i aktier, som i fjol gav en vinst på 123 miljoner. Denna vinst är redan placerad i nya aktier vilka tillsammans med en buffert säkrar stora investeringar som simhall, ridhus och ostlänken. Linköpings framtida tillväxt och behov av investeringar är således tryggade för en tid framöver.

Enda smolket i glädjebägaren är väl att Linköping Bo 2016 skjuts fram ett år. Dock är det bra då man därigenom har ännu ett år på sig att skapa en riktigt bra samhällsexpo.