Krönika 2014-03-05 - Jämställt alla dagar

På lördag den 8 mars är det den internationella kvinnodagen. Ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma kvinnorna du har omkring dig. Det är förstås viktigt att inse att resten av årets dagar inte för den sakens skull tillhör männen, så låt alla få plats som människor och inte som kvinnor och män.

Framför allt har dagen historisk betydelse. Mycket har hänt i jämställdhetsdebatten under de senaste decennierna. Alla får rösta, vi delar upp hushållsarbetet och männen kan vara pappalediga världsrekordlänge. Statistiken visar dock fortfarande att det finns mycket kvar att jobba på. Löner är ett exempel.

Kvinnodagen behövs, som en påminnelse om att vi fortfarande har en bit kvar till jämställdhet på riktigt. Här i Linköping blir det en manifestation i S:t Larskyrkan där en rad organisationer samlar in pengar till projektet Solvatten. Efter ett par timmar i solljus renas vattnet från farliga mikroorganismer genom UV-ljus och ett inbyggt filter som varar i fem år. Kvinnorna står ofta för vattenhämtandet, men tack vare denna minskar riskerar att bli överfallna på den långa sträckan i jakten på rent vatten. En mycket god insats för världens kvinnor!

Flygvapenmuseet fyller 30 år och firar lördagen till ära med att ge alla kvinnor gratis entré. De lottar även ut fyra flygpass i JAS 39 Gripen-simulatorn. Män är förstås också välkomna, men måste betala för sig.

Serieskaparen Nina Hemmingsson gör ett författarbesök på stadsbiblioteket under eftermiddagen. Hon är känd för sina korta serier med samhällskritisk udd.

Och på Curmanska magasinet delar kvinnor från av traditionen mansdominerade yrken med sig av sina erfarenheter och upplevelser i interaktion med publiken.