Krönika 2014-03-12

Ljumma vindar för pensionärerna

Kylan är plötsligt som bortblåst och våren är förhoppningsvis här på riktigt. Speciellt helgen var solig och många gjorde uteserveringspremiären med solglasögonen på eller tog vårpromenader ute i naturen.

Pensionärer är en utsatt grupp i samhället vars skatter återigen ska höjas lagom till vallöftenas intågande. Jobb och skola verkar vara de enskilt viktigaste valfrågorna, och trots att var fjärde röstande i riksdagsvalet är pensionär verkar gruppen bortglömd. Genom jobbskatteavdraget beskattas pensioner högre än tjänsteinkomst.

I Sverige betalar årets pensionärer elva procentenheter högre skatt än en löntagare! Det här är unika siffror i Europa, och det krävs inga stora kunskaper i matematik för att inse att det här får oerhörda följder för många. Konstigt nog tar inget parti upp frågan, så inför valet demonstrerar PRO för att partierna ska ta ställning för en rättvisare skatt.

Orättvisorna slutar inte där. Tanken var att den ekonomiska utvecklingen skulle vara lika för pensionärer och för låntagare, men så blev det inte. Det stora sveket är den så kallade bromsen som skulle balansera upp systemet. Den sattes aldrig i gång och inkomstklyftorna ökar därför. Jämför man en hundralapp år 2009 med dagens får pensionären 97 kronor och en löntagare 117. Synnerligen orättvist, och mer därtill när pensionen sjunker med nästan tre procent i år.

Så mycket bråk för så lite pengar. Det är anmärkningsvärt att de mindre kapitalstarka grupperna i samhället återigen drabbas. Även studenterna missgynnas när deras studiestöd minskar och lånedelen ökar. Det ska löna sig att studera men nu är signalerna något annat.