Krönika 2014-03-26

Guldglänsande idrottsstad Grattis till vinsten, Linköpings hockeydamer! Efter en riktig rysare tog ni en välförtjänt seger mot Modo – och därmed är Linköpings första SM-guld i damhockey säkrat. Ni hjälper till att sätta Linköping på idrottskartan.

 

 

Även volleyherrarna är i SM-slutspel och damfotbollen likaså. Spännande slutspelstider, med andra ord.

 

Linköping är en idrottsstad att räkna med. Här satsar vi både på bredden och eliten och siktar på att bli årets idrottsstad. Motionsidrotten räknas förstås även den, och är nog så viktig för folkhälsan och vår allt mer stillasittande befolkning. Troligtvis kan elitframgångar sporra oss vanliga motionärer att prestera lite bättre än vi tror att vi kan och vill.

 

Den nya gymtrenden har fått oss i rörelse, men det är viktigt att inte bara styrketräna. Vi behöver det vardagliga flåset också, och för många sticker det i ögonen när någon tar bilen till gymmet för att jogga på löpbandet eller gå på ett spinningpass, och sedan bila hem igen. Lite av varje är bäst, och alla kan hitta något som passar och som helst känns roligt.

 

Som tidigare elitlöpare fick jag ofta höra att löpning är den tråkigaste motionsformen som finns, men den har verkligen fått en renässans de senaste åren, och allt fler vill komma i form till de stora loppen. Linköpings-Posten är medarrangör till Cityloppet lördagen den 26 april tillsammans med Frisk då deltagarna kan välja mellan 5 och 10 kilometer runt natursköna Stångån. Jag kommer att delta – möts vi där?