Krönika 2014-04-02

I lördags var det dags för Världsnaturfondens internationella kampanj Earth hour. Visst, en släckt lampa gör inte så stor skillnad. Men det är inte bara klimatet som är i fokus när vi varje år under sista lördagen i mars släcker ner för att visa viljan att påverka beslutsfattare.

Aktionen kan tyckas en smula löjlig om den stannar på en symbolisk nivå och vi fortsätter hetskonsumera som vanligt när timmen tagit slut, men om makthavarna ser tecken på engagemang är det inte förgäves. Förhoppningsvis får vi själva en tankeställare också. Inspiration till att byta ut husets värmesystem. Skaffa tätare fönster. Eller varför inte ta en datorfri helg, för att leva som vi gjorde förr. Nyttigt och stimulerande.

Hur som helst gav helgens elsparandet resultat. Tekniska verken har räknat ut att Linköpings elförbrukning sjönk med omkring fem procent jämfört med en normal lördagskväll. Det motsvarar 15 000 kWh mindre el, och 18 500 släckta hushåll. Bra jobbat!

I år hade kampanjen tema: Bilen, biffen, bostaden och börsen. Fyra klimatvärstingar som gör stor skillnad. Sveriges politiker utmanas att göra det lätt och lönsamt att leva klimatsmart. Det ska vara enkelt att resa kollektivt eller med förnybara bränslen, och att ersätta en del av köttet med grönt. Storkök behöver satsa på kvalitet, och butiker har stor makt när de tar in sina varor. Bostäder kan byggas miljöklassade och välisolerade eller renoveras klimatsmart. Och slutligen börsen. Visste du att dina statligt förvaltade pensionspengar finansierar fossil energi – något som går stick och stäv med våra klimatmål. Vi kan inte vara nöjda med våra insatser än.