Krönika 2014-04-09

Obehagliga våldsamheter

Nu tjuter åter polissirenerna i våra förorter. Oroligheterna i Ryd, Berga och framför allt Skäggetorp tätnar. Återigen förstör några vilsna ungdomar sina stadsdelar med skadegörelse och bränder om helgerna, men till vilken nytta? När polisen åker ut för att göra sitt jobb blir de attackerade av ungdomarna. Det är förstås lika obehagligt som det är oacceptabelt.

Fjolårets sommarvandalism med skadegörelse och bränder har följts upp av gängbrottslighet i omfattande skala. Skjutningar på öppen gata och hot om våld förekommer allt för ofta i Linköping i dag. Polisen har koll på vilka gäng som huserar ute i stadsdelarna men kan omöjligt förutspå vilka våldsdåd som ska ske. Här krävs fler och mer förebyggande åtgärder från flera håll i samhället.

Stor spridningsrisk

Örebro, Uppsala, Falun, Borlänge och Linköping är mellanstora orter som drabbats av skadegörelse och bränder under framförallt förra året. Mönstret från lite större städer sprider sig tyvärr ut på landet. När buset gaddar ihop sig i nationella gäng, eller till och med internationella förtecken, då blir det riktigt allvarligt. Våldet blir grövre och hoten ökar. Dessutom lockar dessa gängbildningar med sina riter till sig ungdomar på ett oroväckande sätt.

Polisen hade allt för mycket att göra i helgen främst i Skäggetorp. En misshandel, anlagda bränder och riktade attacker mot polisen. Ungdomarna hade beväpnat sig med stenar och andra tillhyggen samt maskerat sig. Polisen hade fullt knog att freda sig. Det har sagts förut men det tåla att upprepas. Det räcker nu!