Krönika 2014-04-16

Påsk och gröngräs

Nu är påsken här – en tid att stanna upp en stund och inse att våren faktiskt är här. Så den inte bara springer förbi obemärkt. Påsken är liksom julen härlig men har färre krav.

Det finns en uppsjö av aktiviteter för barn och ungdom här i staden, så sysslolös behöver du inte sitta bara för att skolan och jobbet har ledigt.

Nu på dymmelonsdagens kväll innan påsken drar igång på allvar ordnas det passionsvandring i Domkyrkan. Deltagarna får följa Jesus på lidandets väg och lyssna på några av ögonvittnena.

På skärtorsdagen nalkas en påskparad med förväntat deltagarrekord. Tusen utklädda barn med musikanter i spetsen går genom hela city och avslutar med dans kring ett påskträd på Stora torget. Naturligtvis blir det utdelning av påskägg med godis i till alla deltagande barn. Vi lite större barn får fixa godiset på egen hand, och personligen ska jag se till så att det finns gott om lakrits i årets ägg.

Den mognare publiken kan på påskafton på lördag kväll besöka påsknattsmässan i Domkyrkan. Firandet fokuserar på det ljusa och att Kristus är uppstånden från de döda – en riktig festmässa med rökelse och glädje.

Själv åker jag hem till Åland och siktar på att hinna naturnjuta så mycket det bara går. Man är aldrig för gammal för äggletande i gröngräset så det är naturligtvis en av hållpunkterna under vistelsen. Jag ska också gå på en påskfest där värdparet förhoppningsvis är utklädda till kycklingar.