Krönika 2014-04-30

Pollenallergi, goda drycker på balkongen, shorts, glass vid ån och prunkande blommor. Nu är det vår! Ännu ett tecken på det är valborg och första maj-firande, och vi är just nu mitt uppe i det! Ut och grilla med dig på denna lediga kväll, men lova att se upp för skogsbrand om det är torrt i gräset.

Den som känner sig för gammal för vårskrik kan i stället sjunga in våren tillsammans med Linköpings studentsångare och dirigent Hans Lundgren på Borggården på valborgsmässoafton. Glöm inte studentmössan hemma om du har en sådan.

Vid Tannefors slussar fortsätter firandet med musikkåren Alla Breve och senare under kvällen blir det avslutning med ett färgsprakande valborgsfyrverkeri. Ännu mer musik blir det på första maj: både marsch och musik, även i form av vårkonsert i Gamla Linköping.

Naturligtvis blir det även ett klassisk första maj-tåg. De kanske viktigaste frågorna som påverkar flest är jobb och skola. Mången plakat kommer ta upp dessa viktiga hjärtefrågor.

Glöm förresten inte bort att rösta den 25 maj då det är dags för EU-valet. Tyvärr blir det lite bortglömt i skuggan av valen i september. Den här gången är det ett mer direkt val till parlament som ges mer makt än någonsin. Under den femåriga mandatperioden kommer man att hantera infrastrukturfrågor som bland annat påverkar hamnen i Norrköping, som i värsta fall kan läggas ner. Och med tanke på vad som händer i Ukraina är det viktigt att man håller fredstanken vid liv, den tanke som fanns med när EU grundades.

Därför är det viktigt att göra sin röst hörd.