Krönika 2014-05-07

I helgen var det dags för utflykt, men slutdestinationen var okänd då jag satte mig i bilen. Vi stannade i Åtvidaberg - allra första gången för min del. En ort som lever upp på våren och visar sig från sin bästa sida, både med fotboll och kultur – och självklart natur. Helgens besök i den grönskande staden, med kullar som stundtals förde tankarna till små bergsbyar utomlands, fick hela sällskapet att trivas.

Just den här helgen var det lite extra liv och rörelse i bygden då den årliga vårmarschen ägde rum. Musikkårens medlemmar tågade genom staden från Gamla torget till Sunnebotorget och Östergården, med stopp även utanför sjukhemmet och Klockarängen.

Floder av människor forsade in till Kopparvallen i spänd förväntan: Åtvidabergs FF mötte Djurgården på hemmaplan. En rafflande match blåstes till slut av efter 1-1. Ribban satte nämligen stopp för en Åtvidvinst denna lite kylslagna söndagseftermiddag, till hemmapublikens besvikelse.

Det är otroligt att en liten ort som Åtvidaberg kan frambringa sådan elitklass i sitt spel under så många år, men de gör det svåra möjligt. På 1970-talet vann de allsvenskan flera gånger och hade halva landslaget bland sina spelare. De levde upp redan då och gör det än i dag - laget är utan tvivel viktigt för bygden.

För den som vill ta en liten dagstripp och turista i Åtvid finns ett gott utbud. Som vi skriver på Åtvidabergssidorna i denna tidning finns Bersbo koppargruva som har anor från 1500-talet. Biskop Hans Brask var en av dem som bröt kopparmalm i gruvan.

Ett annat unikt utflyktsmål är Kanonkullen vid Bysjön där världens enda fungerande solkanon finns. Solen antänder den varje dag vid lunch, och utan solen behövs lite hjälp på traven. Smidigt kommer man dit med musikbåten E/S Vågspelet som också åker förbi den vackra golfbanan med en restaurang som snart öppnar för säsongen. Ett riktigt guldkorn!