Krönika vecka 21

Schweiz sade i helgens folkomröstning nej till köp av Jas Gripen E. Miljardaffären blir därför inte av, vilket skapar djupa bekymmersrynkor hos Saab.

Resultatet i den schweiziska folkomröstningen under söndagskvällen visar att 53,4 procent hade röstade nej och 46,6 procent röstade ja. Upphandlingsprocessen för Gripen E i Schweiz avbryts därmed, men för Saab fortsätter Gripen E-programmet enligt plan här hemma med utveckling och produktion av 60 flygplan till Sverige med planerad leveransstart2018.

Valdeltagandet var för övrigt ovanligt högt även för en schweizisk folkomröstning räknat, och i tidigare försvarsomröstningar har alltid en försvarsvänlig hållning premierats. Så blev det dock inte denna gång.

Nej-sidan har hela tiden haft ett försprång i opinionsmätningarna och de rödgrönas argument har varit att Schweiz inte ska lägga 23 miljarder kronor på stridsflygplan när det finns så många andra angelägna miljö- och välfärdssatningar som borde prioriteras. En tanke som förvisso ligger rätt i tiden.

Saab är försiktiga i sina kommentarer men vi vet att Tjeckien kommer att fortsätta hyra Jas 39 Gripen av svenska staten i enlighet med det nya hyresavtal som gäller fram till år 2027. Tjeckien är en av fyra länder som har Jas Gripen i sitt försvar, just nu med fjorton Gripen av modell C/D.

Förutom Tjeckien finns Gripen i Sydafrika, Ungern och Thailand. Sydafrika är ett land som köpt planen direkt av Saab medan Ungern och Tjeckien väljer att hyra. Thailand har köpt 12 plan och Brasilien står i begrepp om att köpa 36 nya plan av Saab, men avtalet inte klart ännu. Det finns anledning till oro men inte till panik.

För övrigt: glöm inte att gå och rösta på söndag.