Krönika vecka 22

Vem bygger Europa?

Nu har européerna sagt sitt och gått till valurnorna. Nästan varannan svensk tog sig upp ur soffan i söndags. Alldeles för dåligt, men förhoppningsvis engagerar sig fler i riksdagsvalet i september.

I skrivande stund är det måndag eftermiddag och poströsterna är ännu inte räknade. Inte helt oväntat visar det preliminära resultatet på höga siffror för Sverigedemokraterna. Partier med motsvarande ideologi har vind i seglen även i resten av Europa där högerkrafterna är störst.

Det man ska komma ihåg är att EU-valet har stor inverkan på vår vardag. Det är inte bara gurkornas böj eller ostkakornas vara eller icke vara som behandlas i EU-parlamentet, utan upp till 70 procent av besluten i kommun och landsting är faktiskt regelstyrt från Bryssel.

Miljön är en av de största posterna på dagordningen i EU. Därför är det glädjande att Miljöpartiet blir näststörsta parti efter Socialdemokraterna och får tre platser i EU-parlamentet. Fredsfrågan som gjorde att EU en gång bildades är högaktuell men den stora utmaningen blir viktigare och viktigare: växthuseffekten och det uttunnade ozonlagret som ständigt finns som ett orosmoln i bakgrunden. I EU är det viktigt att ta klimat- och miljöfrågor på allvar, inte minst för att påverka USA och tredje världen. För att vi ska kunna ge våra barnbarn och barnbarnsbarn en levande jord behövs gemensamma mål på utsläppsregler och val av fordon.

Ett utropstecken är även Feministiskt initiativ som gjort ett bra valarbete och nu fått ett mandat - förhoppningsvis kommer jämställdhetsfrågorna högre upp på dagordningen.

I slutet av veckan får vi veta vilka representanter som tar plats i EU-parlamentet, och då får vi veta om Linköpings egne Aleksander Gabelic lyckats ha marginalerna på sin sida.