Krönika vecka 3

Med journalistiken som måltavla

Alla har rätt till sin åsikt och det fria ordet är en mänsklig rättighet. Men man ska inte behöva dö för det. Terrordådet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo har fått världen att skaka men få vill vika sig för tryckfrihetens skull. Under veckan har många demonstrationer gjorts världen över – inte bara i västvärlden.

Det har aldrig varit så mycket väpnade konflikter omkring oss som nu, och det är lätt att bli orolig när många nyheter verkar ta kaoset närmare våra länder. Oroligheterna har ändrat karaktär. Det som förr i tiden var en kamp om territorier mellan stater har i dag förvandlats och blivit en kamp mellan extrema terroristorganisationer som använder religionen och politiken som sköld för ett överdrivet våld mot nationer och dess medborgare. Detta tillsammans med ett digitalt cyberkrig bakom skärmar där vem som helst kan vara i det närmaste anonym är den nya otrygga värld som växer fram.

I helgen arrangerades den traditionella Folk- och försvarskonferensen i skuggan av de nya hoten. Vi pratar mycket om fysiska hotbilder – men inte lika mycket om extremisternas våld. Ett våld som är så otroligt mycket svårare att skydda sig mot.

Att arbeta som journalist i dag är inte helt riskfritt. Det är inte bara utrikeskorrespondenter mitt i krigszoner som råkar illa ut. Våldet mot journalister ökar och flera torteras eller sätts i fängelse, i länder där det fria ordet inte är tillåtet – utan snarare en måltavla för extremister.

Terrorister kan inte stoppa det fria ordet genom att döda. Mer än tidigare behövs journalistik, tidningar och redaktioner. Vem ska annars ha en granskande roll?