Krönika vecka 34

Folklig femtonåring

Just nu pågår stadsfestivalen i Linköping med flera spektakulära höjdpunkter för alla sinnen och för hela familjen. Ett måste för min del är International street market med mat från hela Europa. Och såklart drakbåtsrodden i Stångån som haft uppehåll i tio år. Där tidningen ska ge allt för att ro hem segern.

Linköpings-Posten är en glad och uppstudsig 15-åring som tog sina första stapplande steg redan 1994. Då med en annan ägarbild och namnet Stan vid Stångån. Det var inte förrän tidningen 1999 bytte namn till Linköpings-Posten som vi började vår moderna tideräkning. Redan i starten var vi en modern gratistidning som blandade nyheter med triviala texter och personporträtt på intressanta linköpingspersonligheter. Ambitionerna om att finnas där för Linköping finns kvar, och likaså de fasta avdelningarna skönhet och hälsa och profilen – som dock inte längre porträtteras med en bild tagen i profil.

Som profil har vi haft alla kända linköpingsbor. Ibland fler gånger än en. Några riktiga storheter är hockeyspelaren Mange Johansson, den namnkunniga sångaren Louise Hoffsten, teveprofilen Ragnar Dahlberg och fotbollsspelaren Charlotte Rohlin. Dessa reportage har bidragit till att tidningen blivit populär, och att mindre kända personligheter ha fått vara kändisar, om så bara för en vecka.

Vi har utvecklats under de här femton åren, men vi är långt ifrån färdiga. Det finns en utvecklingsplan för att möta den digitala tidningsvärlden framöver.