Krönika vecka 35

Fitnessgurun gör comeback

Vi svenskar tränar som aldrig förr. Nya gym öppnar i rasande takt och det hippaste man kan göra är att ta sig ut på en motionsrunda i färgglada trikåer, barfotaskor och kompressionstights. Hurtbullens tid är nu och allt fler strävar mot toppform.

I detta nummer av Linköpings-Posten har vi temat hälsa och träning på våra vinjettsidor. En artikel handlar om hur och när man kan börja träna efter en förlossning, och en annan om Naturpasset som kan locka till motion i det fria. Kanske har någon sett undertecknad kämpa sig igenom ett backpass?

Oavsett om du tränar på gym eller föredrar kostnadsfri träning utomhus kan du känna dig nöjd med att göra det du kan för kroppen. Träningsbranschen växer så det knakar med allt det medför: kroppsfixering, fokus på träningskläder och allt fler deltagare i de växande motionsloppen. Den som vill ha en start i Vasaloppet brukar ha ungefär fem minuter på sig att anmäla sig när webbanmälan släpps.

Träningshetsen skiljer sig från förr då störst biceps och mest solariebrun hy vann. Nu ska hela kroppen vara funktionell inifrån och ut. Stark är det nya smala. Vi vill ha en sund själ i en sund kropp. Fitnessmänniskan är tillbaka, men denna gång med mer kompetens och helhetskunskap. Det här är något som märks i gymmen där många är väldigt välutbildade, och kunderna är inte sena att tillämpa samma kunskap.

Gymmen blir allt fler och det faktum att 10 av 60 lag i helgens drakbåtsrodd är i hälsobranschen skvallrar om dominansen. Vinnaren Hälsocompaniet hade mer än bara muskler att stoltsera med, medan det inte gick lika bra för de råstarka byggkillarna.