Krönika vecka 38

Val 2014 klart men oklart

Sådärja, nu är det färdigvalt för i år, och politiker och folket både jublar och gråter, men än är allting preliminärt och ingen kan slappna av. Det är fortfarande ovisst innan sluträkningen den 24 september. Just nu arbetar 80 personer i Länsstyrelsens lokaler med att räkna östgötarnas röster.

Glädjande nog har antalet röstande personer ökat med 0,7 procentenheter i Linköping. Redan under valvakan natten till måndagen räknades rösterna, men när denna tidning ges ut har vi mer kött på benen. Hur regeringsbildningen blir kommer dock vara oklart ännu ett tag.

I oktober-november ska det nyvalda kommunfullmäktige ta plats i stadshuset och de nya nämnderna ska ha satt sig i en ny majoritetkonstellation i januari 2015. Fram till dess får vi se hur framförallt Socialdemokraterna kan förhandla med sina närstående partier för att få ordning på torpet.

Unga åsikter

Det har noterats att årets val hade ovanligt många förstagångsväljare. Kanske det rekordstora skolvalet kan ha varit drivande i det. Över 450 000 elever i 1 574 skolval riksdagsröstade på låtsas och de fem största partierna blev preliminärt Socialdemokraterna 25 procent, Moderaterna 21 procent , Miljöpartiet 15 procent, Sverigedemokraterna 12 procent och Centerpartiet 7 procent. Valdeltagandet var 78 procent och kringaktiviteter såsom debatter och temadagar har också ordnats – det är nyttigt att redan tidigt lära sig den demokratiska processen i praktiken.