Krönika vecka 42

Det verkar vara klart i Norrköping, och snart även äntligen i Linköping. Hur våra städer ska styras är inom kort ett faktum och inte bara spekulationer. Gemensamt för Norrköping och Linköping är i alla fall att de traditionella blockgränserna överskrids för att stänga ute Sverigedemokraterna och ta ifrån dem deras vågmästarroll.

Faktum är att de flesta kommunerna i länet har hittat en majoritet. Hur det ser ut i Linköping vet vi nu i veckan, utöver det att Socialdemokraterna och Miljöpartiet samarbetar med Folkpartiet från gamla Alliansen. Vänsterpartiet utesluts helt.

I landstinget överger man det tidigare så väl fungerade oppositionsarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet och söker även där stöd av mittenpartierna. I slutet på veckan kommer Socialdemokraterna överens om en blocköverskridande lösning med mittenpartierna i gamla Alliansen. I Linköping blir det intressant att se vilka nya konstellationer som ska regera tillsammans, och om de hittar någon gemensam syn i de viktiga frågorna. Hur ställer man sig till frågan om simhallens placering, och blir Bo2017 av? Hur hanteras valfriheten inom omsorgssektorn? Och ingen tror väl på allvar att Miljöpartiet driver sitt ärende om att flytta flygplatsen till Malmen, något som innebär att Saab flyttar från Linköping? Något som kommunerna inte får avgöra är däremot friskolorna och vinster i välfärden, då det behandlas på en nationell nivå.

Vi väntar med spänning på att se vilka politiker som får de tunga posterna i kommunen, och hur kommer moderaterna jobba nu när de står i en nästan ensam opposition?