Krönika vecka 44

Allhelgona eller halloween?

Att under stillhet och eftertanke tända ljus på morfars grav eller klä ut sig till häxa med en blodig yxa genom huvudet? En makaber mix som långt ifrån alla uppskattar. Höstlovsveckan avslutas med två dagar i rad som av många anses som nästan synonyma men som i själva verket är helt olika.

Under allhelgonahelgen minns vi våra döda genom att smycka gravarna med blommor, grankransar och gravlyktor. En tid för sorg men också för att blicka framåt. Döden är de facto något vi alla drabbas av förr eller senare. Då är det lämpligt att tända ljus för att påminnas om ljusen de var i våra liv.

Ond bråd död

Mer vilt går det till dagen fredagen innan då mången halloween-fest anordnas. Högtiden som kom till Sverige under 1990-talet och delvis för tanken till den svenska påsken med påskkärringar och godis – men nu firas mörkret i stället för ljuset. Visst är det lite gulligt när kattungen kläs ut till Dracula, men åtminstone jag ställer mig väldigt frågande till att klä ut barn till dödsänglar och demoner. Ta en titt i närmsta leksaksaffär och låt dig förfasas. Zombieknivar genom huvudet och blödande prästdräkter. Stötande för många, och kränkande av kristen tro. Det värsta av allt är att detta riktar sig till barn. Det går inte ens att komma ifrån genom att undvika leksaksaffärer - matbutikerna är också utsatta.

För att avsluta med något mer glädjande för Linköpings ekonomi kan jag uppmuntra er att läsa sidan fyra där vi skriver om ett nytt Saab Gripen-avtal med Brasilien. Det sammanlagda ordervärdet uppgår till cirka 39,3 miljarder kronor.