Krönika vecka 45

Nu är vintertid och höstrusk här igen. Hösten har sin charm men det får inte bli för mycket regn och blåst. Det var väldigt värmande för Linköping att vi fick besked om Saabs Brasilienavtal för ett tag sedan. En tidig julklapp till, inte enbart försvarskoncernen, utan till hela kommunen.

Avtalet innehåller nästan 40 miljarder kronor ochleveranser av Gripen till det brasilianska flygvapnet kommer att äga rum från år 2019 till 2024. Detta kommer att för det första bibehålla lugnet och stabiliteten i produktionen men det kommer också att skapa nya jobb även i Linköping.

Sveriges och Brasiliens åtaganden säkrar Gripens industriella framtid till åtminstone 2050. Visserligen betyder det inte att det ger jobb på kollektivavtalssidan lika länge men man behöver inte vara särskilt orolig för det i dag.

Försvar för freden

Saab har också på kort tid också fått klart med inhemska beställningar från försvaret och ett flertal andra länder har visat stort intresse för Gripen.

Linköping är beroende av sin försvarsindustri där Saab utgör basen och motorn. Med tanke på den osäkra värld vi lever i behövs det en beredskap för att värna om fred och demokrati även i närområdet.

Dessutom finns det allanledning att vara stolt över att Sverige och Linköping har kunnat behålla och utveckla en så pass högteknologisk produktsom ett flygplan faktiskt är. Med tanke på den avknoppning som har skett på företagsidan och på de spin-of-produkter som skapas inom flygindustrin så säger jag grattis Saab och grattis Linköping!