Krönika vecka 49

Konsumtion står mot miljötänk

I veckoslutet inträffade två amerikaniserade dagar på raken med något olika budskap. Thanksgiving day i torsdags följdes av Black Friday, en fredag som visserligen varade hela helgen lång. Ironiskt nog inföll den köpfria dagen i lördags – mitt i ”black weekend” alltså.

Varje år i november firas denna Buy nothing day världen över av folk som är trötta på den rådande konsumtionshetsen. Deras devis är ”om alla köpte bara hälften så mycket grejer som man gjorde i dag, då skulle också miljön påverkas till hälften”. Tänkvärt. Även om man inte löper linan ut och handlar alls på dygnets 24 timmar gör även en nertrappning skillnad, och om inte annat ett uppvaknande över hur svårt det kan vara att avstå.

Själv konsumerade jag mer eller mindre vilt på lördagens julmarknad i Gamla Linköping, som var en mycket välbesökt tillställning. Många av de insamlade slantarna gick förvisso till välgörande ändamål, och när det är så måste man ju säga att konsumtionen är rättfärdigad.

Snön uteblev, men Bris såg till att skapa julkänsla i den snöhög där man fick stödja deras verksamhet genom att köpa ett ljus och tända det och sätta i snöhögen. Fin idé som också framkallade glada miner. Med mig i ryggsäcken fick jag närproducerad havtornssaft och mangomarmelad.

Hur närproducerad marmeladen är får vi väl tvista om men havtornssaften är åtminstone långt ifrån amerikaniserad.