Krönika vecka 5

All heder åt skid- sportens hjältar

Visst är det underbart att ta vara på årstiderna, och se möjligheterna för varje säsong. När somliga beklagar sig över snökaos och försenade bussar är det andra som jublar – nämligen alla Linköpings skidentusiaster och motionärer. Det finns spår både här och där – Åbysäcken i Hackefors, golfbanan i Vreta i Ljungsbro och Sya-spåret i Mjölby.

Men det hade inte funnits några spår om det inte vore för de eldsjälar som ägnar till och med nätter åt att förse oss med skidspår. I svinottan är de uppe med pistmaskinen och jobbar helt ideellt så vi andra kan få känna på hur det var förr i tiden när den ena snörika vintern avlöste den andra. Linköping är väl inte den där klassiska skidstaden men har ändå lyckats fostra en och annan talang och erbjudit Vasaloppsåkarna träningsmöjligheter.

Tanken slår mig när jag susar fram i fri stil i spåren, att det här är vad Linköping behöver. En paus från stadslivet till förmån för en utflykt till det inte lika välkända. Och det verkar vara så att det ska börjas i tid – det var många små barn med tålmodiga föräldrar som var ute i spåren både i lördags och söndags.

Med dagens sociala medier-flöde är det lätt att hålla koll på hur spåren ser ut – utan att ens lämna hemmet. För så fort det är torr luft och åtminstone två grader kallt dras snökanonerna igång. Och ambitionerna är ganska höga – det ordnas lopp i Intersport Tour de Ski Östergötland, Barnens Vasalopp och kval till distriktsmästerskap. Och inget av det här vore möjligt om inte föreningarnas ideella krafter gjorde sitt.