Krönika vecka 50

Medias roll i en förändrad omvärld

När datorer och internet kom var folk lyriska. Plötsligt kunde vi hålla kontakten, träffa folk och samla information som aldrig tidigare. En fantastisk revolution som banat väg för dagens surfplattor och mobila telefoner. Pressen – den tredje statsmakten– har några hundra år på nacken och har upprätthållit en ovärderlig samhällsfunktion. Den har byggts upp under år av tryckfrihetsförordning och ska vara den sakliga och oberoende rösten i samhället.

Papperstidningen har varit och är fortfarande en stabil nyhetsförmedlande aktör i en snabbt föränderlig värld. Även de moderna gratistidningarna har förstått värdet av att satsa på nyheter och seriös journalistik i ett hav av annonser och kaotisk informationsflöde.

Här befinner vi oss i dag, mitt i en annonsmiljö som man som reporter behöver förhålla sig till på ett lämpligt sätt. Vad är för reklamigt att skriva? Vad behöver folk få veta?

Gratistidningarna är med i kampen om läsarna. Vi konkurrerar med en salig röra av nätprodukter som under ett så kallat utgivningsbevis sprider ett tendentiöst budskap. Hatattackerna har väl aldrig varit lika många som de är nu och många aktörer väljer att ta bort kommentarsfält eller ha dem bevakade. För att undvika en sorts modern graffiti.

De tidningar som verkar under Tidningsutgivarnas organisation och publicistiskt etiska regler hålla fanan högt. Vi har en sanktionsapparat som triggas igång om vi inte sköter oss och en ansvarig utgivare som faktiskt kan hamna i häktet om vi inte sköter oss. Seriös journalistik behövs mer än någonsin nu när allt fler googlar på oseriösa sidor.